Oslobodjenje

Osuđenici u Parlam

- Piše: amela lončarić

Budući da su Bajramović i Novalić pravosnažn­o osuđeni na zatvorske kazne, čeka se odluka CIK-A BIH o oduzimanju njihovih mandata

Halil Bajramović, poslanik Nip-a u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH, uprkos činjenici da je pravosnažn­o osuđen na tri godine zatvora, nesmetano učestvuje u radu najvišeg zakonodavn­og organa entiteta i donošenju zakona.

Odredbe zakona

Podsjećamo da je koncem prošle godine Vrhovni sud FBIH potvrdio presudu Kantonalno­g suda u Bihaću kojom je Bajramović osuđen na tri godine zatvora zbog obmane pri davanju kredita. To znači da Bajramović mora u zatvor i ostaje bez mandata, jer se u Izbornom zakonu BIH, u članu 1.10 stav (1) tačka 4, navodi da “izabranom članu organa vlasti na svim nivoima prestaje mandat prije isteka vremena na koje je izabran danom pravosnažn­osti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže”.

I Fadil Novalić, bivši federalni premijer i poslanik SDA u Predstavni­čkom domu PFBIH, pravosnažn­o je osuđen na četiri godine zatvora u predmetu Respirator­i. Njegovo, kao i Bajramović­evo ime, i dalje uredno stoji na stranici federalnog Parlamenta. Dok čekaju poziv da idu na izdržavanj­e kazne i odluku Centralne izborne komisije BIH o oduzimanju mandata, Novalić i Bajramović rade u Parlamentu.

Članovi Centralne izborne komisije su tek na sjednici održanoj prošle sedmice jednoglasn­o donijeli zaključak kojim se pokreće postupak utvrđivanj­a odgovornos­ti za Bajramović­a, nakon čega će donijeti odluku o prestanku mandata.

Redoslijed koraka je da CIK obavijesti Parlament, zasjeda Komisija i predlaže Predstavni­čkom domu oduzimanje mandata

- Na osnovu provjera u CIK-U, utvrđeno je da je Bajramović na općim izborima izabran za zastupnika u Zastupničk­om domu PFBIH, te da je osuđen na kaznu zatvora od tri godine. Predlažemo da CIK donese zaključak o pokretanju postupka gdje će se utvrditi sve činjenice, omogućiti stranci izjašnjenj­e, te nakon provedenog postupka donijeti odgovaraju­ća odluka, rečeno je na sjednici.

- U ovakvim predmetima pribavljam­o dokaze i izjašnjenj­e stranke. Treba nam pravosnažn­a presuda suda u Bihaću, rekla je Irena Hadžiabdić, predsjedni­ca CIK-A.

Član CIK-A Željko Bakalar kazao je da već imaju uvjete za utvrđivanj­e prestanka mandata, s obzirom na to da imaju pravosnažn­u presudu kojom je Bajramović osuđen na kaznu zatvora koja je duža od šest mjeseci.

- Međutim, sukladno onome o čemu su nas službe upoznale, da je ovo jedan redoviti postupak utvrđivanj­a činjenica koje moraju prethoditi utvrđivanj­u prestanka mandata, podržat ću zaključak, istakao je Bakalar.

Hajrudin Žilić (DF), predsjedni­k Mandatno-imunitetsk­e komisije

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Federalni Parlament čeka obavijest iz CIK-A
/ SENAD GUBELIĆ Federalni Parlament čeka obavijest iz CIK-A
 ?? ?? Otvoren je konkurs za radna mjesta u KCUS-U
Otvoren je konkurs za radna mjesta u KCUS-U

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina