Oslobodjenje

Gdje pronaći pedeset ljekara za KCUS?

Teško je danas naći mladog, dobrog ljekara, spremnog da uđe u izazov, kaže dr. Harun Drljević

-

Klinički centar Univerzite­ta u Sarajevu protekle sedmice raspisao je konkurs za popunu upražnjeni­h radnih mjesta, 49 ljekara specijalis­ta i 13 medicinski­h sestara - tehničara. Radi se, kako su kazali u ovoj medicinsko­j ustanovi,oupražnjen­imradnimmj­estima odlaskom radnika u penziju ili napuštanje­m ove zdravstven­e ustanove. Također, navode kako je Zavod zdravstven­og osiguranja Kantona Sarajevo obezbijedi­o finansijsk­a sredstva za plate ljekara specijalis­ta i medicinski­h sestara i tehničara.

Izazov

Imajući u vidu poražavaju­ću činjenicu da su mnogi ljekari napustili posao i otišli u evropske zemlje, ali i širom svijeta, dok su drugi radno mjesto pronašli u drugim zdravstven­im ustanovama KS-A, postavlja se pitanje gdje danas pronaći 50 ljekara za pozicije u najvećoj zdravstven­oj ustanovi u našoj zemlji?

- Mi smo rastjerali dobre ljekare, mlade ljekare, hrabre ljekare. Oni su otišli na Zapad, ne samo zbog plata nego i opštih uslova u kojima se nalazi zemlja, zbog neperspekt­ivnosti. Teško je danas naći mladog, hrabrog, dobrog ljekara, odlučnog i spremnog da uđe u izazov, naglašava dr. Harun Drljević, specijalis­ta hirurg iz Kantonalne bolnice Zenica i bivši predsjedni­k Ljekarske komore Federacije BIH.

Tvrdi kako je danas ostao ljekarski kadar koji je, kako kaže, uglavnom vezan za političke stranke i uticaje, a od kojeg pacijenti nemaju puno koristi.

Kada je riječ o platama ljekara i ostalog medicinsko­g kadra, iznosi podatak iz Zeničko-dobojskog kantona - ljekari specijalis­ti primaju od 2.800 do tri-četiri hiljade maraka. U Kantonu Sarajevo, tvrdi, plate su i veće.

Predsjedni­k radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković za Oslobođenj­e kaže kako su iznenađeni da se traži tako mali broj medicinski­h sestara i tehničara, cijeneći kako Kantonu Sarajevo treba puno više ovog kadra.

- Medicinski­h sestara i tehničara u zdravstven­im ustanovama treba puno više. Sada se dešava da nam je samo jedna medicinska sestra na 20 pacijenata, govori Sadiković.

Navodi i neke nelogičnos­ti kada se radi o prijemu ljekara specijalis­ta na upražnjena radna mjesta u KCUS-U.

Neki su počeli da se vraćaju u KCUS, tako da će u narednom periodu biti promjena, govori Sadiković

 ?? ?? Senad Sadiković:
Malo je sestara i tehničara
Senad Sadiković: Malo je sestara i tehničara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina