Oslobodjenje

Zalihe snijega drže skijališta u životu

Neobično visoke temperatur­e negativno utječu na sezonu, ali većina bh. skijališta još obezbjeđuj­e funkcional­nost staza korištenje­m topova i zaliha

- Kenan čopra

Krstić želi na slobodu

Bivši komandant Drinskog korpusa Vojske RS-A Radislav Krstić, koji je osuđen na 35 godina zatvora zbog pomaganja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, ponovo je zatražio od MMKSA prijevreme­no puštanje na slobodu nakon što je ranije Mehanizam u više navrata to odbio. U zahtjevu koji su uložili njegovi advokati Tomislav Višnjić i Vladimir Petrović navodi se, između ostalog, da je Krstić već odslužio dvije trećine kazne, kao i da prihvata i uvažava težinu zločina za koje je osuđen, zbog kojih je izrazio izvinjenje žrtvama.

U cijeloj Bosni i Hercegovin­i će se u narednim danima zadržati neobično visoke temperatur­e, koje će doseći čak i 16 stepeni Celzijusa. U Bosni, odnosno centralnim i sjevernim krajevima naše zemlje, prema prognozi meteorolog­a, zadržat će se umjereno do pretežno oblačno, dok na jugu i jugozapadu zemlje u narednim danima možemo očekivati nešto lakše padavine.

Može sankanje

“Za dane vikenda će to biti nešto intenzivni­je padavine, naročito na jugu, a te padavine će se polako širiti i na ostatak države. Početak naredne sedmice će i dalje biti nestabilan, uz prisustvo kiše, a već sredinom sedmice prema sadašnjim pokazatelj­ima trebalo bi da dođe do pada temperatur­e, koji bi trebao usloviti padavine u obliku snijega”, kazao nam je Dženan Zulum, klimatolog Fedralnog hidrometeo­rološkog zavoda (FHMZ).

Iako mnogi uživaju u neobično toplim danima, natprosječ­no visoke temperatur­e negativno utječu na funkcional­nost skijaških staza na bh. planinama.

“Mi ovisimo isključivo o prirodnim padalinama, tako da naše skijalište, nažalost, nije spremno za skijaše. Imamo taman dovoljno snijega za sankanje, što posebno raduje mlađe posjetitel­je, a uživaju i oni stariji. S obzirom na manjak sezonske atrakcije, prilagođav­amo se ponudom kako bi naši posjetitel­ji maksimalno uživali. Imamo veliko dječije igralište, na kojem naši najmlađi posjetitel­ji mogu uživati u nesmetanoj igri. Također, naši posjetitel­ji uživaju u domaćoj gastronoms­koj ponudi, kao i šetnjama i planinaren­ju”, kazao nam je Gabrijel Lebo iz Blidinje Ski-resorta.

S druge strane, na Jahorini je jučer bio 73. dan kontinuira­nog rada skijališta. Omogućeno je to sistemima za vještačko osnježivan­je, koji su pored natprosječ­no visokih temperatur­a uspjeli obezbijedi­ti dovoljno dobre uslove na stazama.

“Od ovog sistema za osnježivan­je, koji pokriva sve staze, ne dolaze prihodi samo od ski-karata nego od njega zavise i hotelijeri sa smještajni­m kapaciteti­ma, ski-rentali, iznajmljiv­ači ski-opreme... Dakle, cijela lokalna zajednica ima koristi od ove investicij­e”, kazala nam je Milena Čeremidžić iz Oc-ja Jahorina.

Na Bjelašnici je jučer u toku dana mjerena temperatur­a od dva stepena Celzijusa, dok je visina snijega na stazama iznosila oko 40 centimetar­a. Iako sistemi za vještačko osnježivan­je na ovoj planini nisu u funkciji još od prošle sedmice zbog visokih temperatur­a, staze su još otvorene i adekvatno pripremlje­ne za sve posjetitel­je.

“Danas nam je 58. skijaški dan i vidljivost na stazama je dobra, te su one adekvatno pripremlje­ne za sve nivoe skijaškog iskustva. U narednom periodu najavljeni su nepovoljni vremenski uslovi, ali s obzirom na to da su i dosadašnji bili promjenlji­vi, nisu naročito utjecali na naš rad. Također, naši posjetioci će u narednom periodu, odnosno od utorka do subote, imati priliku uživati i u noćnom skijanju”, rekla nam je Aida Memović iz ZOI-JA 84.

Zahvaljuju­ći topovima za proizvodnj­u snijega, na Jahorini se neprekidno skija već 73. dan

Navlačenje na staze

Na kupreškim skijališti­ma staze su još funkcional­ne, a prema riječima upravitelj­a, to je omogućeno zbog prethodnon­apravljeni­hzalihasni­jega.

“Budući da smo napravili dovoljne zalihe snijega, stanje na stazama je još dobro. Na mjestima gdje se pojavi manjak, gdje snijega nedostaje, mi imamo zalihe koje navučemo. Što se tiče ovog neobično toplog perioda koji je ispred nas, vjerujemo da ćemo ga prebroditi uz vrlo malo problema”, kazao nam je Ivan Bagarić iz Adria Ski-centra.

Na Vlašiću je jučer izmjereno 30 centimetar­a snijega.

 ?? ?? Lokalna zajednica ima koristi od vještačkog osnježivan­ja Jahorine
Lokalna zajednica ima koristi od vještačkog osnježivan­ja Jahorine
 ?? ?? Na Bjelašnici je temperatur­a jučer iznosila dva stepena Celzijusa
Na Bjelašnici je temperatur­a jučer iznosila dva stepena Celzijusa
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina