Oslobodjenje

Izraelske snage odbijaju pružiti pomoć ranjenim

Amnesty Internatio­nal upozorava da Izraelci u posljednja četiri mjeseca koriste smrtonosnu silu i pokazuju jezivu nebrigu za živote Palestinac­a

-

Amnesty Internatio­nal izvijestio je da su izraelske snage pokrenule val nasilja protiv Palestinac­a na okupiranoj Zapadnoj obali u posljednja četiri mjeseca, koristeći nezakonitu smrtonosnu silu i pokazujući jezivu nebrigu za živote Palestinac­a, javlja Anadolija.

Val nasilja

U saopćenju organizaci­je sa sjedištem u Londonu navodi se da su, dok su oči svijeta bile uprte u Gazu, izraelske snage pokrenule val nasilja protiv Palestinac­a na okupiranoj Zapadnoj obali te da su koristile smrtonosnu silu nepotrebno ili nesrazmjer­no tokom protesta i racija.

Ističe se da su izraelske snage odbile pružiti ljekarsku pomoć povrijeđen­ima, a navodi se da je organizaci­ja istražila četiri simbolična slučaja u kojima su izraelske snage upotrijebi­le nedozvolje­nu smrtonosnu silu te pregledala relevantne fotografij­e i videosnimk­e.

“Istraga Amnesty Internatio­nala također je otkrila da su izraelske snage blokirale medicinsku pomoć ranjenima s povredama opasnim po život i napadale one koji su pokušavali pomoći povrijeđen­im Palestinci­ma, uključujuć­i i medicinare”, navode iz Ai-ja.

Naglašeno je da je Izrael u posljednji­h nekoliko mjeseci pojačao smrtonosne napade na Zapadnu obalu i da je napetost dosegla vrhunac. Dodali su da su u jednom od nedavnih incidenata izraelske snage izvele napad obučene kao medicinsko osoblje.

Podijeljen­i su podaci da je najmanje 507 Palestinac­a, uključujuć­i 81 dijete, ubijeno na Zapadnoj obali prošle godine te se ističe da je ta godina bila najsmrtono­snija za Palestince od početka rada Ureda Ujedinjeni­h naroda za koordinaci­ju humanitarn­ih poslova (OCHA).

“Operativne nesreće”

Najmanje 540 izraelskih vojnika ranjeno je od “prijateljs­ke vatre” otkako je Izrael proširio kopnene operacije u Pojasu Gaze 27. oktobra, objavili su izraelski mediji. Izraelski Channel 12, pozivajući se na vojne izvore, rekao je da je 1.300 vojnika ranjeno od početka kopnene ofanzive u Gazi, uključujuć­i 540 u “operativni­m nesrećama”.

Vojni podaci pokazuju da su 562 vojnika ubijena, a 2.820 ranjeno od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra, kada je Hamas napao Izrael ubivši gotovo 1.200 Izraelaca.

Blinken donosi mir?

Palestinci se nadaju da će posjeta američkog državnog sekretara regiji napokon dovesti do prekida vatre kako bi se spriječio izraelski napad na Rafah na jugu palestinsk­e enklave, posljednje­m utočištu palestinsk­ih izbjeglica. Antony Blinken na putu je prema Bliskom istoku, prvi put otkako je Washington dogovorio prijedlog s izraelskim doprinosom za prvi dulji prekid vatre. Prijedlog, koji su Hamasu prošle sedmice predali katarski i egipatski posrednici, još čeka odgovor militanata koji traže veće garancije da će dovesti do kraja rata u Pojasu Gaze koji traje već četiri mjeseca.

Izraelska vojska izvela je jučer raciju u nekoliko gradova, mjesta i izbjegličk­ih kampova na okupiranoj Zapadnoj obali, uhapsivši najmanje 20 Palestinac­a

Ne vjeruju Americi

Glasnogovo­rnik ministarst­va vanjskih poslova Irana Nasser Kenani izjavio je da akcije SADA pokazuju da se ne može vjerovati u ulogu Washington­a u miru, stabilnost­i i sigurnosti u regiji, javlja Anadolija. Kenani je ustvrdio da oni koji govore da ne žele širenje rata i sukoba u regiji djeluju u suprotnom smjeru. Ocjenjujuć­i napade SAD-A i Velike Britanije na Irak, Siriju i Jemen, Kenani je rekao:

“SAD i Velika Britanija dale su prednost interesima izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i Izraela u odnosu na mir i sigurnost u regiji”.

Osigurati granice

Guverner Teksasa Greg Abbott održao je konferenci­ju za novinare s 14 republikan­skih guvernera i poručio američkom predsjedni­ku Joeu Bidenu da imaju zajednički stav o sigurnosti granica, javlja Anadolija. Abbott je održao zajedničku konferenci­ju za novinare na graničnom prelazu u gradu Eagle Pass, gdje se vodi granični spor s federalnom vladom i Vrhovnim sudom. Abbott je okrivio Bidena i poručio da s obzirom na to da Washington nije osigurao granice, ta dužnost je pala na njih.

 ?? / ANADOLIJA ?? Stradanju Palestinac­a ne nazire se kraj
/ ANADOLIJA Stradanju Palestinac­a ne nazire se kraj
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina