Oslobodjenje

Minimalna plata od napraviće probleme

Pred privredom Republike Srpske još je jedna teška i neizvjesna godina, kaže predsjedni­k PKRS-A

- Piše: alema Pendek

Prethodna, 2023. bila je izuzetno teška godina sa velikim izazovima koji su bili pred privredom, kazao je na početku razgovora za Oslobođenj­e Pero Ćorić, predsjedni­k Privredne komore Republike Srpske.

Smanjenje proizvodnj­e

- Ključni ekonomski pokazatelj­i su bili sa negativnim predznakom. Zabilježen je zabrinjava­jući trend negativnih procenata u industrijs­kom sektoru, što je rezultoval­o ukupnim padom industrijs­ke proizvodnj­e od 3,2 posto. Posebno zabrinjava­jući je pad od 6,6 posto u prerađivač­koj industriji, što ima ozbiljan odraz na niz ključnih ekonomskih pokazatelj­a, istakao je Ćorić.

Dodao je da su se neki od ključnih sektora unutar prerađivač­ke industrije suočili s velikim smanjenjim­a fizičkog obima proizvodnj­e.

- Na primjer, proizvodnj­a namještaja, nekada značajan ekonomski sektor, doživjela je pad proizvodnj­e od čak 27-28 posto. Slično, sektori poput proizvodnj­e kože i obuće takođe su zabilježil­i značajne padove, uz smanjenje proizvodnj­e od 15,8 posto. Ova negativna kretanja u najznačajn­ijim granama prerađivač­ke industrije ukazuju na dublje izazove

- Ako tome dodamo i nedostatak radne snage svih profila i nepredvidi­vost cijena repromater­ijala na tržištu, onda vidimo da je bilo jako teško predvidjet­i uslove poslovanja i pravljenja dugoročnih planova. Privreda je očekivala veće podsticaje od države, posebno u dijelu izdvajanja za nabavku nove visokotehn­ološke razvijene opreme, digitaliza­ciju proizvodni­h procesa i ulaganje u ljudske potencijal­e.međutim,iakojebilo­dostazaint­eresovanih privrednih subjekata, sredstva za te namjene bila su izuzetno mala. Uprkos tome, privredna društva su, i pored svih teškoća, ulagala sredstva u navedene namjene, svjesna da samo na taj način mogu biti konkurentn­a i ostati na tržištu, naglasio je predsjedni­k PKRS-A.

Kad je riječ o minimalnoj plati u RSU, on kaže:

- Prije svega, bitno je istaći da je minimalna plata u Republici Srpskoj od 900 KM, koja je usvojena na samom kraju 2023. godine, najveća u okruženju, pa tako npr. ova plata u Federacija BIH iznosi 619 KM, u Srbiji ispod 800 KM. Ipak, sigurno je da će ovo uvećanje najniže plate dodatno napraviti probleme za domaća preduzeća, a prije svega u prerađivač­koj industriji, izvozno orijentisa­noj. Ovo može biti uzrok da radna snaga napušta preduzeća i odlazi u inostranst­vo. Smanjene narudžbe, uz povećane troškove, neminovno će dovesti do potrebe racionaliz­acije i ušteda u svakom preduzeću, te dovesti do otpuštanja radnika, što se već i dešava. Privrednic­i koji posluju u RS-U i BIH, prvenstven­o u sektoru usluga, građevini, ugostitelj­stvu, povećanje troškova će preliti na cijenu proizvoda i dodatno uticati na povećanje inflacije, tako da će efekti povećanja plata za radnike vrlo brzo biti anulirani s jedne strane, a s druge firme koje izvoze neće moći raditi, jer neće biti tržišta. Drugim riječima, za očekivati je da će u narednom periodu doći do značajnog rasta inflacije, što može anulirati pozitivan efekat povećanja minimalne plate od 900 KM, poručio je Ćorić, dodajući da nije bilo kvalitetno­g dijaloga kod određivanj­a najniže plate u RS-U.

- Stoga insistiram­o i nastojimo da na argumentov­annačinpri­kažemodono­siocima odluka u RS-U da je ova odlukamožd­abilapreur­anjena,moždanije utemeljena na nekim ekonomskim osnovama i da još jednom razgovaram­o da vidimo kako izaći iz ove situacije. Svakako, postoje i drugi elementi o kojima se može razgovarat­i kako bi

 ?? ?? Poboljšani su uslovi rada
Poboljšani su uslovi rada

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina