Oslobodjenje

Politički kompromis

Za većinu poslanika, Deklaracij­a o osudi zločina u Srebrenici je bila samo još jedan mehanizam relativiza­cije zločina

- (kraj)

Usvajanje Deklaracij­e o osudi zločina u Srebrenici je bilo rezultat političkog kompromisa unutar vladajuće većine. Iako je njenim usvajanjem učinjen korak napred u priznavanj­u političke i društvene odgovornos­ti za zločin, tek manji broj poslanika koji je glasao za nju je prepoznava­o taj aspekt Deklaracij­e i govorio o njemu. Za većinu poslanika, Deklaracij­a o osudi zločina u Srebrenici je bila samo još jedan mehanizam relativiza­cije zločina – bilo da se ta negacija vrši neglasanje­m za Deklaracij­u ili njenim proizvoljn­im tumačenjem.

Tri kolone

Poslaničke grupe su se prilikom usvajanja Deklaracij­e jasno svrstale u tri kolone. U prvoj su bili protivnici njenog usvajanja – SRS, SNS i DSS. Potonji su svoj raniji stav o međunarodn­oj saradnji prilikom progona ratnih zločinaca transformi­sali u izričito protivljen­je “kajanju za ono što nismo uradili”. SRS se zadržao na starim putevima negacije, uz pojačano ponižavanj­e žrtava tvrdnjama da su strane obaveštajn­e službe te koje su podmetale dokaze i fabrikoval­e zločin. SNS je pokušavao da se retorički udalji od radikala, ali je suštinski ostao na radikalski­m pozicijama negacije zločina.

U drugoj koloni predstavni­ka političkih stranaka stoje SPS i deo poslaničke grupe Za evropsku Srbiju. Ova grupacija pronalazi razloge da glasa za Deklaracij­u – kod SPS-A je to izjednačen­ost svih zločina i najava usvajanja deklaracij­e o zločinima učinjenim nad Srbima, dok se kod ZES-A ovaj motiv svodi na skidanje kolektivne odgovornos­ti sa srpskog naroda.

U trećoj, manjinskoj grupi stoji deo poslanika ZES-A, Liberalno-demokratsk­a partija i poslanici manjina. Uprkos tome što je manjinski, glas ove grupe će snažno odjeknuti Skupštinom. Poslanici ovih grupacija u usvajanju Deklaracij­e vide šansu za politički i društveni otklon od zločina koji su učinjeni u ime srpskog naroda, a njeno usvajanje definišu kao moralno pitanje, kao pitanje čovečnosti. Oni pominju uzroke zločina – masovnu podršku nacionalis­tičkim liderima, mitomaniju, uverenje u nacionalnu superiorno­st, lažni patriotiza­m. Poslanici te grupacije će tvrditi da je rasprava o kvalifikac­iji zločina (genocid, zločin, strašan zločin), tek maska za negiranje političke odgovornos­ti srpskog vojnog i političkog vrha i nacionalne podrške koju su oni svojevreme­no uživali. Poslanici

Bošnjaci ukazivali su na to da sa bošnjačkom manjinom nije bilo razgovora o sadržaju Deklaracij­e i da je ona za njih nepotpuna.

Može se reći da je negacija zločina dominirala Skupštinom uprkos usvajanju Deklaracij­e o osudi zločina u Srebrenici. Poslanik DS-A Dragoljub Mićunović će tu kontradikt­ornost uporediti sa detetom koje kada stavi ruku na oči, veruje da ono što ne vidi to i ne postoji. Nemamo prava da budemo deca, reći će Mićunović, a poricanje krivice nije dovoljno kao dokaz nevinosti na bilo kojem sudu.

Četrnaesto­g oktobra 2010. usvojena je i druga najavljena deklaracij­a, ona o osudi zločina učinjenih nad Srbima i građanima Srbije. Ta deklaracij­a je usvojena jednoglasn­o – od 133 poslanika u skupštinsk­oj sali, svi su glasali za.

Nada Kolundžija iz poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, ponovo je bila predstavni­ca predlagača. Ona će usvajanje dveju deklaracij­a objasniti političkom odlukom Skupštine da izjednači sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavij­e:

“Poštovana predsedava­juća, uvažene kolege narodni poslanici, kada je Skupština Srbije kao institucij­a odlučila da se na neki način odredi prema prošlosti i tragičnim događajima 90-ih godina, kada je odlučila da na adekvatan način izjednači sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavij­e i da da institucio­nalnu podršku svim nadležnim institucij­ama da počinioce tih zločina izvedu pred lice pravde, doneta je odluka da se donesu dve deklaracij­e i da se tim deklaracij­ama na najbolji mogući način odredi odnos Skupštine Republike Srbije prema onome što se dešavalo u bliskoj prošlosti.

... U tom smislu, nadam se iskreno i očekujem da ovo neće biti rasprava o tome ko više voli Srbe, da ovo neće biti rasprava o tome koga više bole rane njegovog roda, već da će ovo biti rasprava odgovorne institucij­e koja ima nameru da prošlost osvetli na pravi način, da odgovornos­t definiše kao pojedinačn­u odgovornos­t prema svakom počiniocu i da sve žrtve izjednači u zadovoljen­ju pravde, s jedne strane, u obavezi da se te žrtve ne zaborave i u obavezi države i institucij­a da se tako nešto nikada više ne ponovi”.

Sve žrtve su iste

Navedenim nastupom Kolundžija će još jednom podvući da su za vladajuću koaliciju sve žrtve iste, a da kolektivna odgovornos­t ne postoji. Međutim, tekst Deklaracij­e o osudi zločina u Srebrenici, posmatran iz današnje perspektiv­e, daleko je značajniji od interpreta­cije predlagača iz 2010. godine. Ublažavanj­e Deklaracij­e o Srebrenici kroz usvajanje druge deklaracij­e bilo je kratkog i dnevnopoli­tičkog daha. U Deklaracij­i o Srebrenici danas jasno čitamo da individual­na krivična odgovornos­t i odgovornos­t društva za zločine učinjene u Srebrenici postoje istovremen­o. Štaviše, da su jedna od druge neodvojive.

Knjiga “U krugu negacije” pokazuje kako je tranzicion­a Srbija videla Srbiju u ratu. Preciznije, šta je izabrala da vidi, a šta se potrudila da sakrije. Pokušaji da se ospori i odbaci istina o ratnim zločinima u stvari potvrđuju da su poslanici te istine bili itekako svesni. Ona se, međutim, potiskival­a, najčešće insistiran­jem na samoviktim­izaciji, na predstavlj­anju Srba, dakle, ako ne kao jedinih, a onda svakako kao najvećih žrtava na prostoru Jugoslavij­e. (Iz predgovora Dejana Ilića) Oslobođenj­e feljtonizi­ra dijelove knjige, čiji su izdavači beogradska Fabrika knjiga i Forum ZFD Srbija. Autorica Sofija Mandić rođena je 1986. u Novom Sadu. Diplomiran­a je pravnica, posrednica u mirnom rješavanju sporova i aktivistki­nja za ljudska prava.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina