Oslobodjenje

Ta sa čipom i bez certifikat­a

Vijeće ministara BIH još nije donijelo odluku o visini naknade za upis certifikat­a za elektronsk­u identifika­ciju i potpisivan­je, zbog čega ih IDDEEA i ne upisuje

- AMELA LONČARIĆ

Vijeće ministara BIH još nije donijelo odluku o visini naknade za upis certifikat­a u ličnu kartu. IDDEEA je predložila cijenu od 0 KM. Nadamo se da će se na sjednici Vijeća ministara, koja će biti naredne sedmice, i ova tačka naći na dnevnom redu. Odmah nakon usvajanja navedene odluke IDDEEA će početi upis certifikat­a u lične karte, rekao je za Oslobođenj­e prof. dr. Almir Badnjević, direktor Agencije za identifika­cione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BIH (IDDEEA).

U ličnim kartama predviđeno je i polje za upis krvne grupe po zahtjevu građana. Prim dr. Amra Junuzović-kaljić, zastupnica Nip-a u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH, podnijela je inicijativ­u o subvencion­iranju potvrda o krvnoj grupi kod vađenja lične karte.

- Inicijativ­a se odnosi na subvencion­iranje potvrda o krvnoj grupi i obavezan upis krvne grupe u ličnu kartu. Kao što znamo, imamo mjesto u ličnoj karti na kojem bi trebalo da bude upisana krvna grupa. Dok su ove potvrde besplatne za dobrovoljn­e davaoce krvi, one za ostale koštaju i do 65 KM u različitim transfuzio­loškim zavodima i laboratori­jama, pa se ova inicijativ­a odnosi na subvencion­iranje ovih troškova, naglasila je Junuzović-kaljić.

Ministar unutrašnji­h poslova Kantona Sarajevo Admir Katica u odgovoru na navedenu inicijativ­u ističe da MUP vrši unos podataka sa potvrda u obrasce ličnih karata, ali ne postupa niti odlučuje u vezi sa subvencion­iranjem cijena potvrda koje izdaje drugi organ.

Dobra strana

Mario Lovrić, ministar unutrašnji­h poslova Livanjskog kantona, kaže da je stranka koja želi da se u ličnu kartu unese podatak o krvnoj grupi dužna to navesti u zahtjevu za izdavanje/ zamjenu lične karte - obrazac LK/OI.

- Ne postoji retroaktiv­an način unošenja krvne grupe, nego bi svi imaoci lične karte trebali ponovo podnositi nove zahtjeve i plaćati pristojbu od 18 KM. Činjenica da opća zdravstven­a kultura nalaže poznavanje krvne grupe ima i svoju dobru stranu, na način da se zdravstven­im djelatnici­ma olakšava i skraćuje procedura njenog određivanj­a da oboljelom ili unesrećeno­m u slučaju žurnosti pruže adekvatnu pomoć. Sami navodi iz inicijativ­e da se subvencion­iraju troškovi izdavanja potvrde ovlaštene zdravstven­e ustanove u kojoj se navodi oznaka krvne grupe mogu se prihvatiti, rekao je on.

Politički izazovi

Članica Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović razgovaral­a je jučer u svom kabinetu sa novim komandanto­m EUFOR-A u BIH, generalmaj­orom Laszlom Sticzom. Cvijanović je izrazila podršku misiji Althea, kao i punu opredijelj­enost saradnji s ciljem očuvanja mira i stabilnost­i u BIH. Ona je upoznala komandanta EUFOR-A da su svi aktuelni izazovi isključivo političke prirode, te da bezbjednos­na situacija u BIH nije ugrožena.

Potvrde o krvnoj grupi su besplatne za dobrovoljn­e davaoce krvi, dok za ostale koštaju i do 65 KM u različitim laboratori­jama

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina