Oslobodjenje

In memoriam: Enes Duraković

Bio je jedan od obnovitelj­a KDM-A Preporod, član Izvršnog odbora Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektua­laca, predsjedav­ajući plenarne sjednice Prvog bošnjačkog sabora

- Đ. K.

U Sarajevu je 5. februara, u 77. godini, preminuo Enes Duraković, jedan od, kako poštovaoci njegovog lika i djela navode, najznačajn­ijih historičar­a bošnjačke i bosanskohe­rcegovačke književnos­ti. Vijest da je Duraković preminuo, na Facebooku je potvrdio Esad Džudžo, osnivač i direktor Centra za bošnjačke studije.

- Odlazak još jednog bošnjačkog velikana, napisao je.

Mak i Skender

Duraković je rođen 1947. godine u Polju kod Dervente. Diplomirao je na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu, gdje je završio i postdiplom­ski studij. Doktorirao je na istom fakultetu na kojem je do odlaska u penziju 2012. godine bio redovni profesor na Odsjeku za književnos­t naroda Bosne i Hercegovin­e. Bio je jedan od obnovitelj­a KDM-A Preporod, član Izvršnog odbora Vijeća

Kongresa bošnjačkih intelektua­laca, predsjedav­ajući plenarne sjednice Prvog bošnjačkog sabora, zamjenik, a potom ministar obrazovanj­a, nauke, kulture i sporta u Vladi Bosne i Hercegovin­e.

- Pored vlastitog naučnog istraživan­ja i rada, posebno treba istaći akademski rad Enesa Durakovića na Filozofsko­m fakultetu, na kojem je naučno i pedagoški odgojio brojne generacije mlađih istraživač­a, zatim rad na uredničkim poslovima u časopisima Lica, Život i Pregled, rad na obnovi Kulturne zajednice Bošnjaka Preporod, urednički rad u izdavačkim kućama Preporod, Alef i Sarajevo-publishing, te rad u redakcijam­a izdavačkih kuća Svjetlost i “Veselin Masleša”, saopšteno je povodom Durakoviće­ve smrti.

Prve knjige Enesa Durakovića, kao i brojni članci, rezultat su, kako se navodi, pomnog analitičko­g izučavanja pjesničkih opusa dvojice autora: Maka Dizdara i Skendera Kulenovića. Riječ je o monografsk­im studijama “Govor i šutnja tajanstva – pjesničko djelo Maka Dizdara” iz 1979. i “Pjesništvo Skendera Kulenovića” iz 1983. godine, unutar kojih je Duraković različitim postupcima čitanja osvijetlio cjeline poetskih opusa i otvorio mogućnosti kasnijih, novijih iščitavanj­a njihove poezije.

- Već 1988. godine pojavljuje se Durakoviće­va knjiga “Riječ i svijet: studije i eseji o bosanskohe­rcegovački­m pjesnicima XX vijeka”, za koju je kritika kazala da je u isto vrijeme i antologija, i udžbenik, i naučna knjiga. “Riječ i svijet” sadrži obimne studije o pjesnicima Aleksi Šantiću, Jovanu Dučiću, Musi Ćazimu Ćatiću, Antunu Branku Šimiću, Hamzi Humi, Nikoli Šopu, Skenderu

Kulenoviću, Maku Dizdaru i Anđelku Vuletiću, istaknuto je.

Izdavački poduhvat

Posebno je, još se dodaje, važna u Durakoviće­vom opusu studija “Obzori bošnjačke književnos­ti”.

- Ona je rezultat dugogodišn­jeg iskustva u istraživan­ju pojedinačn­ih književnih opusa, proučavanj­u bošnjačke književnos­ti, njene historije i unutarnje dinamike kao i borbe za njeno etabliranj­e u široj južnoslave­nskoj zajednici, navodi se.

Nagrađen je književnom nagradom “Braća Šimić” za književni kritičarsk­i rad 1984. godine i nagradom Poslovnog udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovin­e za najboljeg urednika i za najbolji izdavački poduhvat “Bošnjačka književnos­t u književnoj kritici” u šest knjiga u 1999. godini.

 ?? ?? Enes Duraković: “Riječ i svijet” je i antologija, i udžbenik, i naučna knjiga
Enes Duraković: “Riječ i svijet” je i antologija, i udžbenik, i naučna knjiga

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina