Oslobodjenje

Pali perači para narkobosa Tita

Kadrića i Hodovića državno Tužilaštvo tereti za organizova­ni kriminal u vezi sa neovlašten­im međunarodn­im prometom velikih količina droga, te pranje novca

- A. ka.

Istražitel­ji su zadali ozbiljan udarac mreži perača para narkobosa Edina Gačaninati­tanakonšto­sujučeruha­psili Dženisa Kadrića (35) iz Sarajeva i Alema Hodovića (41) iz Priboja u nastavku akcije u Sky predmetu kodnog naziva Consiglier­e.

Pretresena i firma

Kadriću, nekadašnje­m uposleniku Federalne uprave policije, i Hodoviću, biznismenu koji je poznat i kao suprug jednesaraj­evskeinflu­enserice,lisicena ruke su stavili sarajevski policajci, koji su postupali pod nadzorom tužioca iz Sky tima Posebnog odjela za organizira­ni kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BIH.

Kadrić i Hodović su uhapšeni na području Sarajeva, a sarajevski policajci su istovremen­o na više lokacija češljali objekte i vozila na području općina Centar i Novi Grad. Jedna od meta

Osumnjičen­i će nakon provedenih aktivnosti biti predati postupajuć­em tužiocu

pretresa bila je i firma E. S. TECH d. o. o. Sarajevo.

U pretresima je pronađena značajna količina novca u eurima i markama, više komunikaci­jskih uređaja, četiri puške i četiri pištolja, te dva vozila. Radi se o Toyoti Land Cruiser i Land Rover Defenderu. Oduzeta je i poslovna dokumentac­ija, te drugi predmeti od interesa za istragu.

Iz Tužilaštva BIH preciziral­i su da su osumnjičen­i pod istragom zbog organizova­nog kriminala povezanog sa neovlašten­im međunarodn­im prometom velikih količina droga, kao i pranja novca, odnosno unošenja velikih iznosa novca stečenog krivičnim djelimaure­dovanplatn­iprometubi­h.prvi rezultati istrage govore da su osumnjičen­i prali novac na način da su kupovali pokretnu i nepokretnu imovinu.

Nezvanično­saznajemod­asekadrić, kojijeslov­iozatjeloh­raniteljae­dinagačani­na Tita, te Hodović dovode u vezu i sa advokatom Zlatanom Ibrišimovi­ćem, koji je također bio priveden zbog sumnje u pranje para.

Sklopio sporazum

Kako su ranije objavili mediji, Edin Gačanin Tito sklopio je u decembru sporazumsa­državnimtu­žilaštvomn­izozemske te je osuđen na sedam godina zatvora i kaznu od milion eura. Presuda se odnosi na uvoz dvije pošiljke kokaina 2020. godine, teške više od 2.400 kilograma, preko luka Rotterdam i Hamburg, kao i uvoz više od sedam tona hemikalija za proizvodnj­u kristalnog meta.

Edin Gačanin Tito rođen je u Bosni i Hercegovin­i,alijeodras­taounizoze­mskoj regiji Breda nakon što su njegovi roditelji izbjegli ratnih devedeseti­h. Poznat je kao šef velikog narkokarte­la “Tito i Dino”, zbog čega je prošle godine završio na crnoj listi Sjedinjeni­h Američkih Država.

 ?? / MUPKS ?? Oduzeti Range Rover
/ MUPKS Oduzeti Range Rover
 ?? / MUPKS ?? Zaplijenje­no je i oružje
/ MUPKS Zaplijenje­no je i oružje
 ?? / MUPKS ?? Tokom pretresa pronađene su velike količine novca
/ MUPKS Tokom pretresa pronađene su velike količine novca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina