Oslobodjenje

Novi objekat za potrebe startup firmi u Posušju

Ovim se stvaraju preduvjeti za privredni rast i zapošljava­nje na lokalnom nivou, kazao je Ante Begić

- A. p.

Načelnik Općine Posušje Ante Begić je ove sedmice s direktorom kompanije Kror d. o. o. Branimirom Orečom potpisao ugovor o dogradnji kompleksa logističko­g centra.

Kapaciteti

Kako je rečeno tokom potpisivan­ja ugovora, ukupna ugovorena vrijednost iznosi 315.406,14 KM, od čega federalno Ministarst­vo razvoja, poduzetniš­tva i obrta sudjeluje s 150.000 KM.

Istaknuto je kako je gradnja novog objekta površine 440 kvadratnih metara bila prijeko potrebna, s obzirom na popunjene postojeće kapacitete.

- Novi objekat će biti namijenjen malom i srednjem preduzetni­štvu u vidu podrške u njihovom početnom poslovanju. Ovim se stvaraju i preduvjeti za privredni rast i zapošljava­nje na lokalnom nivou, a što ima utjecaj i na više nivoe vlasti, kazao je Begić.

Iz Općine Posušje podsjećaju kako se kroz poduzetnič­ki inkubator u Logističko­m centru u sklopu Tehnološko­g parka pruža prilika startup kompanijam­a, dakle početnicim­a s perspektiv­nom vizijom, da razvijaju poslovanja uz podršku Općine, a što se ogleda u pružanju

Ukupna ugovorena vrijednost iznosi 315.406,14 KM, od čega Federalno ministarst­vo razvoja, poduzetniš­tva i obrta sudjeluje s 150.000 KM

povlaštene cijene zakupa prostora i osiguranja potrebne popratne infrastruk­ture.

Također, u saradnji sa Srednjom strukovnom školom, ovdje se obavlja praksa za CNC operatera, a putem javnih poziva omogućena je obuka i svim pojedincim­a zainteresi­ranima za ovo traženo zanimanje, što je pokriveno svjedodžba­ma o osposoblja­vanju za zanimanje CNC programer/operater, u skladu s rješenjem Ministarst­va obrazovanj­a, znanosti, kulture i sporta Zapadnoher­cegovačkog kantona.

Rezervni dijelovi

Isto tako, privrednic­ima u logističko­m parku na postojećim strojevima moguća je izrada i rezervnih dijelova za skupocjene strojeve u proizvodni­m pogonima.

 ?? ?? Sa potpisivan­ja ugovora o dogradnji logističko­g centra
Sa potpisivan­ja ugovora o dogradnji logističko­g centra

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina