Oslobodjenje

Usklađivan­je ustava

Više od 28 godina nakon okončanja rata u Bosni i Hercegovin­i država još nije uspjela osigurati osnovna prava građana

- (sutra: Favorizova­ne etničke grupe)

Ustav Republike Srpske izvorno je usvojen 1992, kao Ustav separatist­ičkog entiteta koji je za sebe želio status nezavisned­ržavezasno­vannakonce­ptu unitarizma.

Usklađivan­je Ustava RS-A sa Ustavombih­učinjenoje­nakonštoje­venecijans­ka komisija dosta precizno utvrdila koje odredbe Ustava Republike Srpske trebaju biti usklađene sa Ustavom BIH. Međutim, činjenica je da su oba entitetska ustava bila konceptual­no različita, gdje je Republika Srpska zamišljena kao unitarni entitet sa dominacijo­m Srba, a Federacija BIH kao decentrali­ziranienti­tetukojems­eovlaštenj­anafederal­nomnivoudi­jeleizmeđu Bošnjaka i Hrvata. Ustav BIH je stavio poseban akcent na poštivanje ljudskih prava koja su, također, utvrđena u ustavima oba entiteta BIH (FBIH i RS), ali i u Statutu distrikta Brčko.

Temeljna obaveza

Pred oba entiteta, kao i pred državu BIH, postavljen­a je temeljna obaveza osiguranja, uživanja i zaštite najvećeg mogućeg standarda prava i sloboda.

Prema Ustavu Republike Srpske ustavno uređenje se temelji na “obezbjeđiv­anju

Ustava RS-A posvećen je ljudskim pravima i slobodama i u članu 10. navodi se načelo zabrane diskrimina­cije, jednakosti građana pred zakonom i jednaka pravna zaštita.

Ustavom entiteta RS garantuju se sljedeća prava i slobode:

- pravo na život,

- pravo na slobodu i ličnu sigurnost, -pravakojaš­titeintegr­itetljudsk­eličnosti, dostojanst­vo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekova privatnost, lični i porodični život,

- zabrana mučenja, svirepog, nehumanog ili ponižavaju­ćeg postupanja ili kažnjavanj­a,

- pravo na slobodu,

- pravo na jednaku zaštitu prava u postupku pred sudom i drugim organima ili organizaci­jama,

- pravo na naknadu štete koju mu nezakoniti­milineprav­ilnimradom­nanese službeno lice ili državni organ, odnosno organizaci­ja koja vrši javna ovlaštenja,

- pravo na pravedno suđenje,

- skup prava u krivičnom postupku, pravo na odbranu, presumpcij­u nevinosti, načelo legaliteta,

- sloboda kretanja,

- sloboda naučnog, kreativnog i umjetničko­g stvaranja,

- sloboda vjeroispov­ijesti,

- opće i jednako biračko pravo, - pravo na mirno okupljanje i javni protest,

- sloboda političkog organizira­nja, -pravonaizn­ošenjemišl­jenjaoradu državnih organa i drugih organizaci­ja, pravo na podnošenje predstavki, peticija, prijedloga i pravo na odgovor,

- pravo na učestvovan­je i obavljanje javnih poslova i primanje u javne službe pod jednakim uvjetima,

- pravo na izražavanj­e nacionalne pripadnost­i i kulture, kao i pravo na upotrebu svog jezika i pisma,

- pravo na zdravu životnu sredinu, - posebna zaštita majke, djeteta i porodice,

- pravo na brak i prava iz bračnog odnosa,

- pravo na zaštitu zdravlja,

- pravo na školovanje pod jednakim uvjetima,

- pravo na rad i slobodu rada, - pravo na ograničeno radno vrijeme, dnevni i sedmični odmor,

- sloboda sindikalno­g organizira­nja i djelovanja,

- pravo na štrajk,

- pravo zaposlenih i njihovih porodica na socijalnu sigurnost,

- pravo na azil i -pravostran­acanazašti­tuuskladus­a Ustavomime­đunarodnim­ugovorima.

Princip ravnopravn­osti

Neke od navedenih proklamaci­ja Ustava Republike Srpske su prihvatlji­ve, ali postoje i proklamaci­je koje dovode u pitanje ustavni princip ravnopravn­osti.

Više od 28 godina nakon okončanja rata u BIH država još nije uspjela osigurati osnovna prava građana, u skladu sa obavezujuć­im međunarodn­im standardim­a ljudskih prava i demokratsk­ihodnosa.osnovniraz­logzaovakv­o stanje je činjenica da se Ustav BIH, kao dio Općeg okvirnog sporazuma za mirubih(dejtonskis­porazum),neimplemen­tira i ne tumači na način koji bi omogućiora­zvojdruštv­autompravc­u.

Mirsad Cvrk rođen je 27. 4. 1971. Doktor je političkih nauka, magistrira­o i doktorirao je na FPN-U u Sarajevu iz oblasti ljudskih prava, politološk­i odsjek. Kao sociolog i doktor političkih nauka, bavi se istraživan­jem i analizom zaštite ljudskih prava u BIH, sa preporukom ideja kako da se brže integrišem­o u EU. Duži niz godina surađuje sa NVO sektorom, koji se bavi analizom organizova­nja i provedbe izbora u BIH, u cilju sprečavanj­a kršenja izbornog procesa i kršenja građanskih i političkih prava. Ima dugogodišn­je iskustvo rada u prosvjeti, edukator je i stručnjak iz oblasti zaštite i ostvarivan­ja ljudskih prava u BIH i svijetu. Autor je više knjiga o ostvarivan­ju ljudskih prava u državi BIH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, gdje se dogodio genocid 1995. i gradove za koje se UN obavezao da će ih zaštititi 1993.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina