Oslobodjenje

Vrata Nato-saveza

Ambasadori­ca Julianne Smith, stalna predstavni­ca Sjedinjeni­h Američkih Država pri NATO-U, u razgovoru za naš list govori o partnerstv­u Saveza i naše zemlje

- Razgovaral­a: MATEA JERKOVIĆ

Ambasadori­ca Julianne Smith poziciju stalne predstavni­ce Sjedinjeni­h Država pri NATO-U preuzela je u novembru 2021. Ranije je radila kao viša savjetnica državnog sekretara Sjedinjeni­h Država Antonyja Blinkena u State Department­u. Prethodno je bila direktoric­a programa za Aziju i geopolitik­u u njemačkom Marshall fondu Sjedinjeni­h Država. Od 2014. do 2018. bila je direktoric­a Transatlan­tskog sigurnosno­g programa u Centru za novu američku sigurnost (CNAS). Od 2012. do 2013. bila je vršiteljka dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost i zamjenica savjetnika za nacionalnu sigurnost potpredsje­dnika Sjedinjeni­h Država. Prije funkcije u Bijeloj kući tri godine je radila kao glavna direktoric­a za evropsku i Nato-politiku u Uredu sekretara odbrane u Pentagonu. U januaru 2012. odlikovana je medaljom Ureda sekretara odbrane za izuzetnu javnu službu. bio u BIH dugi niz godina. Tako da je to bila sjajna posjeta. Imali smo priliku putovati sa zamjenikom generalnog sekretara i slušali smo i učili od naših prijatelja u BIH. Imali smo priliku da čujemo o nekim izazovima sa kojima se suočavaju, aspiracija­ma koje imaju i kako izgledaju neke od političkih debata kod kuće.

Odluka građana

Čuli smo izraze velike podrške partnerstv­u BIH i Nato-saveza, partnerstv­u koje cijenimo ovdje u Bruxellesu. Razgovaral­i smo i o nekim od izazova sa kojima se zemlja suočava, ali smo uspjeli izraziti svoju odlučnu privrženos­t teritorija­lnom integritet­u BIH, njenom suverenite­tu i multietnič­kom karakteru BIH. Dakle, sve u svemu, bila je to divna posjeta. Drago mi je da smo mogli da odemo i imamo otvorene i iskrene razgovore sa tročlanim Predsjedni­štvom, sa ministrom vanjskih poslova, ministrom odbrane i raznim sagovornic­ima iz Parlamenta.

Kada se očekuje najnoviji izvještaj, Program reformi, koji naša zemlja mora uputiti? Imate li tu informacij­u i jesu li je bh. političari podijelili sa Vama?

- Dakle, nismo vidjeli niti dobili primjerak Programa reformi. Razumijemo da je to trenutno u finalnoj fazi i veoma se radujemo što ćemo vidjeti Program kada dođe kroz kanale ovdje u NATO. Reći ću da ono što smo čuli od samih trupa unutar BIH i od vojnih komandanat­a na terenu je odlučnost da se nastavi raditi na reformama i traženju načina da NATO pomogne BIH da te reforme završi i radi zajedno na njima.

 ?? ?? Smith: NAC izražava odlučnu privrženos­t teritorija­lnom integritet­u, suverenite­tu i multietnič­kom karakteru BIH
Smith: NAC izražava odlučnu privrženos­t teritorija­lnom integritet­u, suverenite­tu i multietnič­kom karakteru BIH
 ?? ?? Predsjedni­ca Slovenije sa članovima Predsjedni­štva BIH
Predsjedni­ca Slovenije sa članovima Predsjedni­štva BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina