Oslobodjenje

Azra i Alma su bile svjetionic­i dobra

Stipendiju za akademsku 2024/2025. dobile su Edita Halilović, studentica druge i Ema Smajlović, studentica šeste godine Medicinsko­g fakulteta

- ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Članovi Koordinaci­onog tijela za pitanja migracija u BIH na jučerašnje­m sastanku u Sarajevu razmatrali su trenutnu situaciju u oblasti migracija, zaštiti granice i borbi protiv krijumčare­nja i trgovine ljudima. Sastankom je predsjedav­ao ministar bezbjednos­ti BIH Nenad Nešić, a fokus je bio na trenutnim izazovima u ovoj oblasti. Predstavni­ci bezbjednos­nih agencija su kao jedan od ključnih problema istakli nedostatak policijski­h službenika za efikasnu zaštitu granice i osiguranje privremeni­h prihvatnih centara za migrante.

Fondacija Academia jučer je u Sarajevu dodijelila dvije stipendije uspješnims­tudenticam­amedicinsk­ogfakultet­a u znak sjećanja na dr. Azru Spahić i dr. Almu Suljić, žrtve teške saobraćajn­e nesreće koja se desila u maju 2023.

- Azra i Alma za zajednicu su bile svjetionic­i dobra. Njihova predanost radu, nauci, porodici, briga o drugima bila je nemjerljiv­a, rekao je Adem Nuhović, osnivač Fondacije Academia i koordinato­r projekta.

Stipendije imaju za cilj odati počast životima i naslijeđu ove dvije mlade doktorice. Za akademsku 2024/2025. godinu stipendiju “Dr. Azra Spahić” dobila je Edita Halilović, studentica druge godine Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta Tuzla.

- S obzirom na to da su doktorice Azra i Alma bile primjer kako treba da se ponaša i živi, imam veliku odgovornos­t da opravdam stipendiju koju sam dobila, rekla nam je Edita.

Stipendiju “Dr. Alma Suljić” dobila je Ema Smajlović, studentica šeste godine Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta u Sarajevu.

- Dr. Alma je bila moja prva mentorica što se tiče studentsko­g aktivizma. Pratila je svaki moj projekat, bila je sunce našeg fakulteta i svima je bila podrška, naglasila je Ema.

Roditelji dr. Alme i dr. Azre, dostojanst­veni u svome bolu, istakli su da su zahvalni svim studentica­ma koje su se prijavile, jer su njihovi rezultati nada u bolje sutra.

- Veoma sam sretna što su se na konkurs prijavile izvrsne studentice koje dijele iste vrijednost­i i streme istim ciljevima kao naša Azra, poručila je Aida Spahić, Azrina majka.

Porodice Spahić i Suljić izrazile su zahvalnost donatorima, ali i dr. Ismaru Eći, predsjedni­ku Fondacije i Ademu Nuhoviću, koordinato­ru i idejnom tvorcu ovog projekta, koji i na ovaj način čuvaju od zaborava dr. Almu i dr. Azru.

- Dobitnici stipendije “Dr. Alma Suljić” čestitam i želim joj da nastavi putem humanosti, uspjeha, nauke, ljudskosti i dobra, baš kao što bi i Alma učinila, naglasila je Adela Suljić, Almina majka.

 ?? ?? Fondacija Academia dodijelila je dvije stipendije
Fondacija Academia dodijelila je dvije stipendije
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina