Oslobodjenje

U Ljubuškom i u Mostaru

- AMELA LONČARIĆ

Budžetom FBIH za 2024. Ministarst­vo je dobilo dva miliona KM koja će biti namijenjen­a i za javne kuhinje

spisak korisnika, jer u Centru najbolje znaju ko su stalni korisnici socijalne pomoći, ko su ljudi u potrebi i mi po tom spisku dajemo obroke. Taj se spisak svake godine revidira. To su najugrožen­ije kategorije stanovništ­va, stari i nemoćni... U Ljubuškom imamo 33 mjesne zajednice, to su sela oko grada i, ako je neko star i nemoćan pa ne može doći, te ljude uz preporuku Centra za socijalni rad stavimo na spisak. Zato je pomoć za kuhinje važna, jer ide najosjetlj­ivijoj kategoriji stanovništ­va. Jednostavn­o, moramo osigurati sredstva da im možemo pomoći, naglašava.

Grbavac ističe da javna kuhinja u Ljubuškom opstaje zahvaljuju­ći dobroj saradnji koju ima sa nevladinim sektorom.

Lokalna vlast

-Humanitarn­audrugamar­ijineruke iz Međugorja je zajednički partner u radu kuhinje i oni nam dosta pomažu u osiguranju namirnica. Pomažu nam i lokalni gospodarst­venici, zatim Gradskaupr­avaljubušk­i,centarzaso­cijalni rad, ali bi nam svakako značila i pomoć sa federalnog nivoa. Kad uzmemo u obzir količinu obroka, gorivo, amortizaci­ju, plaće kuharica i sve ostalo,namamjeseč­nozaradkuh­injetreba oko 35 hiljada, a godišnje i do 500.000 KM, ističe.

S druge strane, ministar Delić navodi da su budžetom FBIH za 2024. Ministarst­vuosiguran­advamilion­akmkoja će, između ostalog, biti namijenjen­a i za javne kuhinje.

- Predmetna sredstva će se u skladu sa Zakonom o izvršavanj­u budžeta FBIH za 2024. koristiti u skladu s programom utroška koji donosi Vlada FBIH, a kojim će biti utvrđeni jasni kriteriji za dodjelu sredstava, rekao je.

 ?? ?? U kuhinji u Ljubuškom svakodnevn­o se priprema 200 obroka
U kuhinji u Ljubuškom svakodnevn­o se priprema 200 obroka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina