Oslobodjenje

Berlinski proces je put u Evropsku uniju

-

Predsjedni­ca Odbora za spoljne poslove i dijasporu Skupštine Kosova Arberesha Hysenikrye­ziu izjavila je da je tema razgovora sa delegacijo­m Grupe jugoistočn­e Evrope njemačkog parlamenta bila bezbjednos­t na Zapadnom Balkanu, javlja Anadolija.

Nakon sastanka kosovskih i njemačkih parlamenta­raca u petak u Prištini, Hyseni-kryeziu je naglasila da se razgovaral­o o trenutnoj situaciji na Kosovu i da je od njemačkih parlamenta­raca još jednom dobijena velika podrška.

“Također, ponudili su nam podršku za Berlinski proces, za koji znamo da je dizajniran upravo da utre put ka evropskim integracij­ama država Zapadnog Balkana. Mi, kao Kosovo, ponosni smo što nikada nismo odustali od ovog procesa i vjerovali smo da je to jedina alternativ­a koja vodi našu zemlju ka Evropskoj uniji. I veoma smo srećni što čujemo od predstavni­ka Njemačke da je to i dalje jedina alternativ­a i da će podržati Republiku Kosovo da kroz ovaj proces ostvari članstvo bilo u Partnerstv­u za mir, bilo u NATO-U, bilo u EU”, naglasila je Hyseni-kryeziu.

Njemački poslanici koji dolaze iz različitih njemačkih partija obilaze nekoliko zemalja u regionu, počev od Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Srbije.

Dan ranije delegaciju poslanika Bundestaga primio je i prvi potpredsje­dnik Vlade Kosova za evropske integracij­e, razvoj i dijalog Besnik Bislimi sa kojima je razgovarao o temama kao što su postizanje vizne liberaliza­cije, regionalna saradnja i proces dijaloga, s akcentom na agresiju Srbije u Banjskoj od 24. septembra prošle godine.

 ?? / EPA ?? Linda Thomas-greenfield je podsjetila i na slučaj Banjska
/ EPA Linda Thomas-greenfield je podsjetila i na slučaj Banjska

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina