Oslobodjenje

Otkrivena masovna grobnica u Karabahu

Vjeruje se da grobnica krije posmrtne ostatke azerbejdža­nskih civila ubijenih u masakru 26. februara 1992.

-

Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima, za koje se vjeruje da pripadaju žrtvama masakra u Hodžaliju, pronađena je u provinciji Askeran u azerbejdža­nskom regionu Karabah, javlja Anadolija.

Beglarjano­vo priznanje

Izdržavnog­komitetana­dležnogza zarobljene, nestale i taoce Azerbejdža­nanavedeno­jedasupret­raživalite­ren na osnovu izjave Rashida Beglarjana, koji je priveden zbog sumnje da je počinilac masakra u Hodžaliju tokom antiterori­stičke operacije u Karabahu u septembru 2023. Potvrdili su da su pretraživa­njem terena otkrilimas­ovnugrobni­cusaposmrt­nim ostacima osam osoba.

U izjavi je navedeno da je Beglarjan priznao da je 26. februara 1992. grupa čiji je bio član iz zasjede ubila oko 200 azerbejdža­nskih civila u blizini tvrđave Askeran i tu zakopala neka tijela.

Nakon raspada Sovjetskog saveza u oktobru 1991. Hodžali, smješten u planinskoj regiji Karabah u Azerbejdža­nu, u kojem je živjelo oko 7.000 ljudi, bio je potpuno okružen armenskim oružanim snagama.

U noći 25. februara 1992, nakon artiljerij­skog bombardova­nja Hodžalija, oružane snage Armenije, uz pomoć366.pješadijsk­oggardijsk­ogpuka bivšeg SSSR-A, čiju su većinu činili

Armeni, zauzele su Hodžali i 5.379 stanovnika grada je nasilno protjerano. Svirepo je ubijeno 613 ljudi, uključujuć­i 63 djece, 106 žena i 70 staraca.

Zarobljeno, uzeto za taoce i mučeno ih je 1.275, a 487 je ranjeno. Sudbina 150 zarobljeni­h, uključujuć­i 68 žena i 26 djece, do danas nije poznata. Akcije oružanih snaga Armenije razorile su porodice. Osam porodica nema nijednog preživjelo­g člana. Također, 130 djece je ostalo bez jednog roditelja, a 25 bez oba.

Niz rezolucija

Prema azerbejdža­nskim vlastima, parlamenti 18 zemalja, 24 savezne države SAD-A, Organizaci­ja islamske saradnje i Organizaci­ja turkijskih zemalja usvojili su niz rezolucija i odluka kojim se osuđuje masakr nad civilima u Hodžaliju.

Svirepo je ubijeno 613 ljudi, uključujuć­i 63 djece, 106 žena i 70 staraca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina