Oslobodjenje

Za poticaje privredi ZDK izdvaja 9,4 miliona KM

Ove godine planirano je 4.000.000 KM za podršku Msp-ovima, a 700.000 KM za podršku turizmu

- A. P.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je na posljednjo­j sjednici Program utroška budžetskih sredstava Ministarst­va za privredu za 2024. godinu.

Sajmovi, zanati...

Usvojeni su programi podrške za kapitalne transfere drugim nivoima vlasti, odnosno za subvencije općinama i gradovima za njihove poslovne zone i druge projekte, kao i za izgradnju i obnovu tržnica te za subvenciju privatnim preduzećim­a i poduzetnic­ima.

- Usvojeni su programi poticaja u ukupnom iznosu od 9,4 miliona KM, a što je i rekordan budžet za poticaje privredi. On je za 14,5 posto veći nego prošle godine. Po 4,7 miliona KM bit će utrošeno za razvoj poslovnih zona i tržnica te za poduzetniš­tvo, sajmove,malaisredn­japreduzeć­a,turizam, zanate... Programima smo obuhvatili i firme koje do sada nisu imale priliku daaplicira­ju,kazaojeres­orniminist­ar Samir Šibonjić za Fenu.

Planirano je da se 500.000 KM uloži u izgradnju ili obnovu tržnica u gradovima i općinama ZDK-A

Dodao je kako je cilj nastaviti kreirati što povoljniji ambijent za poslovanje te tako podići konkurentn­ost privrede ZDK-A na još višu razinu.

- Privreda ZDK-A je, stalno ponavljamo, kičma razvoja Federacije BIH i države BIH. Raduje nas činjenica da i naš najveći poslijerat­ni investitor Adriatic Metals od 5. marta i zvanično kreće s radom u Varešu, najavio je Šibonjić, dodajući da će se pokretanje­m tog rudarskog projekta uvećati ukupan obim robne razmjene ZDK-A s inostranst­vom, pa će, nakon nekoliko godina deficita, ponovo imati suficit u izvozu.

Time će, kako je istakao, ZDK ponovo doći na čelo privrede BIH.

- Fokus smo dali, također, na razvoj turizma u ZDK-U, kao jedne jako bitne grane. Poznato je da se veliki broj industrijs­kih zona, ukupno 22, nalazi na području ZDKA. Mi dajemo podršku za izgradnju novih industrijs­kih zona, za izgradnju komunalne infrastruk­ture u postojećim, kao i za kupovinu dodatnog zemljišta za proširenje postojećih zona. ZDK je specifičan po tome što imamo gradove, jako male sredine koje imaju po više zona. Poput Doboj-juga, koji ima tri poslovne zone. Svi imaju barem jednu ili više industrijs­kih zona, od kojih je veliki broj trenutno popunjen sa kapaciteti­ma, kazao je Šibonjić.

Turistička zajednica

On je dodao kako je ove godine planirano 4.000.000 KM za podršku malim i srednjim preduzećim­a, a 700.000 KM za podršku turizmu i osnivanje Turističke zajednice ZDK-A.

 ?? ?? Na području ZDK-A nalaze se 22 industrijs­ke zone
Na području ZDK-A nalaze se 22 industrijs­ke zone

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina