Oslobodjenje

Dvije izložbe

- N. S.

- Ono čime se služim i u dramama i u prozi jeste oslanjanje na druge autore. Od toga ne bježim, a komunikaci­ja s njima mi na tom nivou izgleda potpuno prirodno. Ovaj roman ne bi postojao bez bar pet drugih meni važnih knjiga. Tu je Dante, tu je i Umberto Eco. U pitanju je gotovo spisak literature koja daje ključeve za čitanje i ovog romana. To nisu uvijek naslovi koji su meni najvažniji, niti oni koje smatram vrhunskom književnos­ti. Konkretno, jedna od poveznica koju je lako pronaći jeste ona sa Epom o Gilgamešu. Glavni junak se zove Enes Duraković, a njegov prijatelj, a ovo jeste priča, izmeđuosta­log,ioprijatel­jstvu,amerikanac imena Gil. Pažljivi čitalac lako prepozna Enkidua i Gilgameša, pojasnio je autor “Zlatnog gelera”.

Imširević se još osvrnuo i na autobiogra­fske dijelove romana koji su svakako svoje mjesto našli u priči glavnog junaka koji se pokušava snaći na drugom prostoru i u drugom jeziku. U Ferney-voltaireu provodi taman toliko vremena da u njegovom liku možemo prepoznati opoziciju kulturnog prilagođav­anja/odbijanja. Taj gradić u njegovoj svijesti određuje Sarajevo kao mjesto najsnažnij­e identifika­cije njegove ličnosti.

- Sarajevo je, može to zvučati patetično ili ne, jedino mjesto iz kojeg ne vidim jasno taj grad. Meni je odlazak u Francusku pomogao da bolje sagledam Sarajevo i da o njemu razmišljam na drugi način. I taj odnos prema vlastitom jeziku se iskristali­zirao bivajući u drugom jeziku. Moj odnos prema nostalgiji se izgradio u Francuskoj, zaključio je Almir Imširević.

U Zenici su protekle sedmice otvorene dvije izložbe. U Muzeju grada Zenice predstavlj­ena je postavka posvećena strip-umjetnosti pod nazivom “Nedovršeni svijet”, autora Adnadina Jašarevića, koji je ujedno i direktor ove ustanove. Izložba je nastala kao grafička adaptacija njegovog istoimenog romana.

- Ovo je priča o Sanjaču, dječaku Morinu, koja je ispripovij­edana, nacrtana u svijetu koji je nemoguće dovršiti te koji nastaje i nestaje sanjanjem, kazao je Jašarević, koji je poznati i nagrađivan­i zenički pisac i pjesnik.

S druge strane rijeke, u atriju Penzioners­kog doma, povodom praznika “Prešernov dan”, udruženje građana slovenačko­g porijekla Encian otvorilo je izložbu slika “Kroz mitologiju vremena”.

- Ove je godine gost autor iz Kranja, poznati slikar Lojze Kalinšek. Publika će imati priliku da i u narednih 20 dana pogleda ovu izložbu, kazao je predsjedni­k Enciana Dragan Gačnik.

 ?? ?? Lojze Kalinšek
Lojze Kalinšek

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina