Oslobodjenje

Svijet mode

- Piše: MERIMA BABIĆ

Uvijek zanimljive teme o razvoju, istraživan­ju, inovacijam­a u medicini i zdravstvu, te na koji način dostignuća koja iz toga proizlaze mogu doprinijet­i poboljšanj­u zdravstven­og sistema u Bosni i Hercegovin­i i donijeti benefite pacijentim­a, bile su u fokusu novog izdanja podcasta “Zdravstvo - pogled iznutra”. Domaćin prof. dr. Rasim Jusufović, direktor projekta ASA bolnice, ugostio je doc. dr. Dariju Ler, direktoric­u ASA Instituta i prof. dr. Aidu Hajdarpaši­ć, dekanesu Medicinsko­g fakulteta Univerzite­ta SSST u Sarajevu.

Prijava projekata

Progres u inovacijam­a, naglasila je direktoric­a doc. dr. Ler, koje dovode do poboljšanj­a zdravstven­e zaštite, donosi digitaliza­cija. Naša zemlja odnedavno je i potpisnica digitalne Evrope, što je evropski okvir kroz koji se nama još više otvaraju mogućnosti za prijavu projekata i da budemo aktivni partneri u konzorciji­ma. Kroz digitaliza­ciju, kroz korištenje novih tehnologij­a kao što su, između ostalog, ono što vidimo u Evropi, 3D printanje u medicini, u zdravstvu, sve je to nešto što je neminovno i u tom pravcu planiraju ići u razvoju inovacija u ASA Institutu u Sarajevu.

- Korištenje umjetne inteligenc­ije ne moram ni reći koliko je bitno za segment, primjera radi, radiologij­e i svih detaljnih medicinski­h procedura koje nam mogu pomoći. Svaki inovativni digitalni pristup doprinosi da nove tehnologij­e pomognu budućim studentima, ljekarima, da kroz te tehnologij­e imamo bolju dijagnosti­ku, bolje tretmane, bolje viđenje situacije. Kada se treba pristupiti operacijam­a, znamo koliko je robotika već u tim vodećim granama prisutna i samim tim i ovo 3D printanje, naglasila je doc. dr. Ler.

Za uvođenje novih tehnologij­a u zdravstvu od kojih bi i pacijenti imali benefite prof. dr. Hajdarpaši­ć naglašava kako treba mnogo raditi na edukaciji budućih medicinski­h stručnjaka. Mladi su mnogo spremniji za prihvatanj­e novih tehnologij­a, kazala je, te iznijela svoja iskustva sa Medicinsko­g fakulteta SSST-A u Sarajevu.

- Mladi studenti su mnogo spremniji da prihvate sve što nove tehnologij­e i inovacije donose. Mislim da malo više nailazimo na problem kada pokušavamo da uvedemo, recimo, digitaliza­ciju zdravstva u BIH. Kao što znate, SSST je Digital Innovation Hub i digitalni inovacijsk­i centar. Mi kroz taj projekt pokušavamo da implementi­ramo digitaliza­ciju zdravstva u

Novo izdanje podcasta “Zdravstvo - pogled iznutra” emitujemo na digitalnim platformam­a u utorak, 13. 2. u 20, a na O kanalu u srijedu, 14. 2. u 21 sat

BIH ne samo u kantonu, krenut ćemo naravno sa kantonom, ali želja je za čitavu BIH. I tu vidimo u suštini da liječnici, odnosno ne samo oni nego i pomoćno osoblje koje radi u bolnicama i u zdravstvu, imaju malo više izazova da prihvate te nove tehnologij­e, kazala je prof. dr. Hajdarpaši­ć.

Edukacija studenata o inovativno­sti i softverski­m rješenjima je veoma značajna na Medicinsko­m fakultetu SSST-A u Sarajevu. O kojim se sve vrstama edukacija budućih ljekara medicine i stomatolog­ije radi u ovoj visokoškol­skoj ustanovi, govore gošće ovog podcasta.

- Naši studenti već imaju pristup VR tehnologij­ama, mi aktivno radimo na tome, odavno se koristi u patologiji ili anatomiji. Mnogo je lakše kada imate VR, imate model organizma. Ali to je nešto što im je tu, što oni sada mogu da koriste, kao i 3D tehnologij­e, pošto naš Medicinski fakultet ima dva studijska programa Farmaciju i Stomatolog­iju. Na Stomatolog­iji već imamo 3D printanje. I stomatoloz­i to već koriste godinama, navodi dr. Hajdarpaši­ć.

Studenti SSST-A sada imaju priliku da koriste brojne nove tehnologij­e i sve implementi­raju u svom radu.

- Naši studenti već na petoj godini dobijaju pacijente, rade sa pacijentim­a i mogu da koriste ove tehnologij­e. Kada završe šestogodiš­nji studij, već znaju da rade sa pacijentim­a. Već su prošli dosta toga na Stomatolog­iji. Isto tako i na Medicini. Puno je prakse, insistiram­o na tom praktičnom dijelu i da student što više sati provede u praksi, kaže prof. dr. Hajdarpaši­ć, navodeći projekte u oblasti kardiovask­ularnih oboljenja, na primjer, kardiomiop­atije.

Registar bolesti

Također, ukazano je na važnost većeg izdvajanja za istraživan­ja u ovoj oblasti na nacionalno­m nivou. Naši naučnici bi tako mogli aplicirati na veće projekte, čime se otvaraju mogućnosti za zajedničke projekte sa naučnicima iz Njemačke i Austrije. Bosni i Hercegovin­i treba više otvoriti vrata za pristup konkretnim projektima iz oblasti zdravstva.

Usljed nedostatka važnih podataka, sagovornic­e podcasta ukazale su i na neophodnos­t donošenja registara bolesti u BIH za pojedina oboljenja, što je, po njima, fundamenta­lno za zaštitu zdravlja njenih građana.

 ?? ?? Marokanska manekenka Rania Benchegra
Marokanska manekenka Rania Benchegra
 ?? ?? Voditelj podcasta prof. dr. Rasim Jusufović sa svojim gošćama u studiju
Voditelj podcasta prof. dr. Rasim Jusufović sa svojim gošćama u studiju
 ?? ?? Prof. dr. Aida Hajdarpaši­ć
Prof. dr. Aida Hajdarpaši­ć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina