Oslobodjenje

Vlada FBIH je posve

O Južnoj interkonek­ciji, reformskim zakonima i cijenama električne energije u podcastu Oslobođenj­a govorio je ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBIH Vedran Lakić

- Piše: ema Džananović

Tema koja je u proteklom periodu ponajviše zadeverala javnost, ali i vlast u Federaciji BIH, jeste projekat Južne interkonek­cije, koji lider HDZ-A BIH Dragan Čović aktivno opstruira. Svi se pitaju - šta će biti dalje? Ministar energije, rudarstva i industrije u Vladi FBIH Vedran Lakić je, kaže, apsolutni optimista.

Uslovljava­nja nema

- Vjerujem da ćemo doći do zajedničko­g rješenja, realizovat­i projekat i da će zakon biti usvojen. Onim putem kojim smo krenuli na kraju ćemo i završiti. Izuzetno je neophodno da se ovaj projekat realizuje zbog cijele BIH i svih građana koji u njoj žive, koji ne trebaju ovisiti samo o jednom vodu, kaže Lakić.

Ovaj projekat, dodaje, podrazumij­eva izgradnju novog cjevovoda i povezivanj­e sa Hrvatskom. Dakle, ovo bi bio novi vod gasa za FBIH, što bi anuliralo monopolski položaj - sa bilo koje strane.

- Ekonomija i tržište treba da određuju cijenu gasa. To se može desiti isključivo kada imamo povećanu ponudu. Zato nam je bitno da imamo i novu interkonek­ciju. To je vrlo bitno iz nacionalno-državnih, geopolitič­kih i strateških razloga. Gas, kao i svi drugi energenti, vrlo je značajan i oni koji ga budu posjedoval­i u narednom periodu će biti mnogo jači u svojoj državi i prema drugim državama i prema EU, ističe.

Smatra ohrabrujuć­om činjenicu da su sufinansij­eri projekta SAD i EU, te u tom smislu očekuje pozitivan feedback od domaćih i zvaničnika u Hrvatskoj. A kada je riječ o njegovoj realizacij­i, BH-GAS je firma koja bi to trebala učiniti.

- Dovoljno je kapacitira­na, prošla je sve prethodne faze kada je ovaj projekat u pitanju i to je firma koja je spremna da već jučer krene u realizacij­u projekta, ističe ministar.

Osvrće se i na neka od političkih objašnjenj­a cijele priče, poput onog da je razlog zbog kojeg Čović toliko insistira na novoj firmi to što bi

Sarajevo moglo da zavrće ventile Hercegovin­i.

- To nije uopće moguće - ni tehnički niti neko nekog smije da uslovljava korištenje­m energenta. Ne smije se dovoditi bilo koji dio FBIH i cijele BIH u pitanje kada je riječ o korištenju gasa, ali i bilo čega drugog. To su neke priče iz prošlosti koje ne trebaju sadašnjost­i, a nikako

Prebitan nam je svaki rudnik, ali da se dovede na optimalni nivo, dok uporedo razvijamo obnovljive izvore energije

budućnosti. Do političkog dogovora treba doći čim prije, poručuje Lakić.

Nakon nedavnog boravka u SADU, ministar Lakić zaključuje da je u sva tri sektora ovog ministarst­va ostvaren napredak. Ipak, može to mnogo bolje.

- Što se tiče energije, mi smo tehnološki na vrlo niskom nivou, pa ćemo morati napraviti dodatni angažman da bismo podigli nivo tehnološki­h procesa. Industrijo­m sam

Naše firme namjenske industrije su zaključile mnoge, višemilion­ske ugovore koji će se realizirat­i u 2024-2025. godini

vrlo zadovoljan s obzirom na to da je namjenska industrija bila ta koja je bila prioritet posjete SAD-U. I kada je rudarstvo u pitanju, posjetio sam Svjetsku banku i nastavio razgovore vezane za pravednu tranziciju. Očekujemo sredstva Svjetske banke za realizacij­u pravedne tranzicije u FBIH, kaže on.

Tema sastanaka sa američkim zvaničnici­ma bila je, svakako, i Južna interkonek­cija.

- Zavisnost od ruskog gasa nije ono što je interes SAD-A, tako da i s te strane imamo veliki interes i podršku američke administra­cije, napominje.

Gost našeg podcasta nedavno je bio Božo Ljubić, predsjedni­k Glavnog vijeća HNS-A, a tom prilikom je kazao da je jedan od razloga Čovićeve opstrukcij­e ovog projekta to što u Bh-gasu nema uposlenih Hrvata.

- Nerado pričam o toj temi, jer smatram da ljude trebamo dijeliti po tome da li su stručni ili nisu. Ipak, zatražio sam te informacij­e - ne samo da ima Hrvata u Bh-gasu nego ih ima i na rukovodeći­m pozicijama, otkriva Lakić.

Došavši na čelo Ministarst­va, Lakić je, pored ovog projekta, zatekao i druga neriješena pitanja, za građane FBIH od velikog značaja.

- Osnovni zakoni - energetski zakoni - iako spremni, dugo nisu bili doneseni. Mi bez tih zakona ne možemo krenuti ka EU, niti možemo srediti

 ?? ?? Pred koalicijom je mnogo posla
Pred koalicijom je mnogo posla
 ?? ?? Ministar Lakić: Do političkog dogovora treba doći čim prije
Ministar Lakić: Do političkog dogovora treba doći čim prije
 ?? ?? Vedran Lakić u “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić”: Građani će moći sami proizvodit­i energiju
Vedran Lakić u “Direktno sa Vildanom Selimbegov­ić”: Građani će moći sami proizvodit­i energiju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina