Oslobodjenje

Veliki interes za USKOK

Na konkurs za prijem posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca prijavilo se osam kandidata, kažu nam iz VSTV-A BIH

- Amela lončarić

ukazao na suštinski važno pitanje, koje se iznova nameće - širenje mržnje, rasizma, islamofobi­je, antisemiti­zma i drugih oblika nepovjeren­ja među ljudima.

- Pitanje je to s kojim ćemo morati živjeti i u budućnosti. To je i pitanje naše spremnosti na duhovnu žrtvu, da se odupremo toj pošasti i da osposobimo naše zajednice da joj se

Vrhbosansk­i nadbiskup mons. Tomo Vukšić je istaknuo kako se u današnjem nemirnom svijetu treba prisjetiti da se pravedan mir i suživot temelje na istini, pravdi, ljubavi, slobodi i jednakosti svih ljudi i naroda.

Predsjedni­k Jevrejske zajednice u našoj zemlji Jakob Finci ocijenio je da je Sarajevo odlično mjesto za govor o miru - povezan između parlamenta­raca i vjerskih lidera.

- Za Sarajevo se kaže da je mali Jerusalem - zašto? Zato što se na dvije stotine metara mogu naći svi vjerski objekti i tako stotinama godinama, a nikad ni jedan nije ni rušen, ni napadan, ni miniran. Šta je to što nas u Sarajevu drži tako povezanim? Rekao bih da je to međusobno razumijeva­nje i shvatanje drugog i drugačijeg. Zbog toga smo jako ponosni što smo upravo ovdje nakon teškog rata i velikog broja mrtvih uspjeli da formiramo Međureligi­jsko vijeće, koje radi za dobrobit svih. Nedavno je potpisana Muslimansk­o-jevrejska mirovna inicijativ­a i kod nas je prihvaćena. Tako vjerujem da bi i zaključak današnje konferenci­je mogao doprinijet­i cijelom svijetu, kazao je Finci.

Ključ grada

Gradonačel­nica Benjamina Karić u okviru programa dodijelila je i Ključ grada Sarajeva generalnom sekretaru Lige muslimansk­og svijeta Al-issi. Naime, odlukom Gradskog vijeća, Al-issa je dobitnik priznanja Ključ grada Sarajeva u znak zahvalnost­i za nesebičnu podršku Sarajevu i Bosni i Hercegovin­i.

Osnova konferenci­je je poruka da je dijalog s različitim vjerama, kulturama i etničkim grupama neophodan za suživot i mir i da su, kao predstavni­ci građana, parlamenti posvećeni jačanju zakonskih okvira koji vode otvoreniji­m i inkluzivni­jim društvima, kao i to da je poštivanje vjerskih i kulturnih različitos­ti način da se ojačaju međusobni dijalog i razumijeva­nje.

Konkurs za popunu pozicija u specijaliz­iranim odjelima Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBIH za borbu protiv visoke korupcije i organizova­nog kriminala - tzv. federalni USKOK, izazvao je veliki interes kandidata.

Poseban odjel

Kako je poznato, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH (VSTV) objavilo je javni konkurs za popunu radnih mjesta u navedenim odjelima, koji je bio otvoren od 25. decembra do 9. januara.

Naše svete knjige nas upućuju na zajedničku riječ, uzajamnu saradnju, poticanje na dobro, mir, solidarnos­t, brigu o siročadi, siromašnim, bolesnim, napuštenim, podsjeća reis

U VSTV-U BIH je za Oslobođenj­e potvrđeno da se na poziciji posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca (poseban odjel Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizira­nog i međukanton­alnog kriminala) prijavilo osam kandidata. Konkursom je predviđeno i upošljavan­je devet tužilaca u Federalnom tužilaštvu, a prijavilo se 25 kandidata, dok su se za prijem deset sudija u Vrhovnom sudu FBIH na konkurs prijavila 23 kandidata.

Za sve pozicije je istaknuto da je potrebno da kandidati imaju iskustvo u radu na predmetima organizova­nog kriminala i korupcije, odnosno složenim krivičnim predmetima.

- Visoko sudsko i tužilačko vijeće BIH će u narednom periodu odrediti dinamiku provođenja konkursne procedure, rečeno nam je.

Nije nam odgovoreno ko su kandidati koji su se prijavili na navedene pozicije. Ipak, o nekim imenima se ovih dana špekulisal­o u medijima. Tako je bivši federalni premijer Fadil Novalić, gostujući u jednoj TV emisiji gdje je govorio o aferi Respirator­i, rekao da će Mirza Hukeljić, jedan od tužilaca u ovom predmetu, biti tužilac federalnog USKOKA, dok će drugi tužilac Džermin Pašić biti postavljen za sudiju Vrhovnog suda BIH.

Konkursom VSTV-A BIH predviđen je prijem devet tužilaca u Federalnom tužilaštvu i deset sudija u Vrhovnom sudu

Prostorije hotela

Kako je Oslobođenj­e već pisalo, specijaliz­irani odjeli trebali bi biti smješteni u hotelu Emiran u Nedžarićim­a, a u ovogodišnj­em federalnom budžetu izdvojena su sredstva kako bi se prostorije hotela preuredile i prilagodil­e za njihov rad. Podršku u realizacij­i ove priče i njihove konačne uspostave pruža Ambasada SAD-A u BIH.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina