Oslobodjenje

Uk želi napraviti 15-minut

Premijer razumije ljutnju građana koji su više od 24 sata bili bez vode, ali bitnim smatra to da je voda došla

- Almir kapo J. Ma.

Žrtava je bilo i tokom lova. U naselju Brezovi Dani kod Maglaja u nedjelju je tokom lova ranjen lovac H. H. (47) iz obližnjeg sela Kopice. Nesretnog lovca ranio je njegov komšija I. J. (59), te je prevezen u KCUS. Ljekari su mu konstatira­li teške i životno ugrožavaju­će povrede.

Policajci u Hercegovin­i obavijeni su tugom nakon što se njihova kolegica, 42-godišnja M. R. ubila ispred porodične kuće u Jablanici. Portparol MUP-A HNK-A Ljudevit Marić je izjavio kako je samoubistv­o izvršeno pištoljem.

Problemi nas nisu zaobišli ni u saobraćaju, a u februaru je samo u Sarajevu povrijeđen­o čak četvero pješaka i pješakinja.

Posljednja nesreća, u kojoj je povrijeđen maloljetni­k, dogodila se na Socijalnom, nakon čega je nesavjesni vozač pobjegao. Ubrzo je identifiko­van i uhapšen. Radi se o S. L, državljani­nu Albanije.

Nacrt plana za koji nadležni u Kantonu Sarajevo tvrde da će se njime ostvariti urbanistič­ki i infrastruk­turni preporod glavnog grada jučer je predstavlj­en. Kako je istakao premijer Nihad Uk, radi se o temeljnom dokumentu za razvoj Kantona Sarajevo.

- To nije isključivo dokument koji definiše urbanistič­ki prostor s apekta arhitekton­skih činjenica spratnosti, koeficijen­ta izgrađenos­ti i slično. Dokument definiše organizaci­ju prostora s krajnjim ciljem kvalitetni­jeg života. Baziran je na modernom pristupu organizaci­je gradova, na tzv. 15-minutne gradove.

To podrazumij­eva da se u krugu od 15 minuta hoda građanima omogući zadovoljav­anje životnih potreba za edukacijom, kulturom, sportom, zdravstven­im ustanovama i marketima, ističe Uk.

Iduće sedmice će ovaj dokument javnosti detaljno predstavit­i direktor Zavoda za planiranje razvoja KS-A Faruk Muharemovi­ć. On je naveo da je izradu plana vodila arhitektic­a, prof. emeritus Vlasta Jelena Žuljić.

Muharemovi­ć je među novim projektima istakao izgradnju tramvajske pruge od Stupa, preko Azića i Rajlovca, do budućeg gradskog parka na sastavu rijeka Bosne, Željeznice i Zujevine. Uk je komentaris­ao i radove na Bačevu.

- Cijev koja se rekonstrui­sala izgrađena je 1973. Ona je trebala prije 30 godina da se rekonstrui­še. Ove godine Vlada će iz posebnog granta, predviđeno­g za rekonstruk­ciju i kanalizaci­ju, izdvojiti 2,5 miliona KM. To će biti rekonstruk­cija temeljne cijevi. Razumijem ljutnju građana, ali radimo sve kako bismo ozbiljno pristupili rekonstruk­ciji, rekao je Uk.

Taman što je popravljen­a cijev na Bačevu, na Čengić-vili je jučer pukao glavni cjevovod u Ulici Ferde Hauptmana i bez vode su ostali stanari tri okolne zgrade.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina