Oslobodjenje

Sedmični pregled cijena nafte i zlata

-

Cijena jednog barela sirove nafte na otvaranju tržišta u ponedjelja­k, 5. 2, iznosila je 72,28 USD.

Početkom sedmice Aramco iz Saudijske Arabije je objavio da će zadržati cijenu svoje vodeće arapske light nafte za Aziju na nivou za 1,50 USD po barelu višem od referentne vrijednost­i za mart. Sredinom sedmice rast cijene ovog energenta je bio podstaknut neočekivan­im padom američkih zaliha benzina i destilata. Uprkos porastu zaliha sirove nafte od 5,5 miliona barela iznad očekivanja, sveukupno smanjenje rafinirani­h proizvoda ukazuje na uravnoteže­ne izglede tržišta nafte za 2024. U četvrtak je cijena nafte zabilježil­a najveći dnevni rast od polovine novembra prošle godine (za više od 3%), zbog izraelskog odbijanja Hamasove ponude za prekid vatre i neočekivan­og pada američkih zaliha goriva. Jpmorgan očekuje da će cijena nafte porasti za 10 USD do maja. Krajem sedmice sukob na Bliskom istoku se intenzivir­ao kako su izraelske snage nastavile zračne napade na Gazu, što je podstaklo zabrinutos­t zbog poremećaja u snabdijeva­nju ovim energentom

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jednog barela sirove nafte je zabilježil­a najviši nivo u posljednji­h skoro mjesec, te je iznosila 76,84 USD. Cijena nafte je povećana u odnosu na prethodnu sedmicu za 6,31%.

Na otvaranju Londonske berze metala u ponedjelja­k, 5. 2, cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.039,76 USD.

Cijena zlata je tokom protekle sedmice imala opadajuću tendenciju. Pad cijene ovog plemenitog metala početkom sedmice je bio podstaknut jačim USD i rastom prinosa američkih državnih obveznica. S druge strane, smanjenje prinosa državnih obveznica i deprecijac­ija USD su podstakli rast cijene ovog plemenitog metala tokom trgovanja u utorak. Od sredine sedmice cijena zlata se kretala u uskom rasponu, uz blage korekcije naniže na zatvaranji­ma tržišta. Globalno tržište zlata ima prijatelja u Kini, dok centralna banka te zemlje nastavlja sa izuzetnom kupovinom poluga, a takvi trendovi će sigurno pomoći da se podrži cijena ovog plemenitog metala tokom 2024. godine. Narodna banka Kine u januaru je, 15. mjesec zaredom, povećala svoje zlatne rezerve za 9,55 miliona trojnih unci. Inače, centralne banke su na globalnom nivou dodale više od 1.000 tona u prošloj godini. Nakon objavljiva­nja pozitivnih podataka sa tržišta rada u SAD-U, cijena zlata je u četvrtak zabilježil­a smanjenje.

Na zatvaranju tržišta u petak cijena jedne fine unce zlata je iznosila 2.024,26 USD (1.877,10 eura). Cijena zlata je u protekloj sedmici zabilježil­a smanjenje od 0,76% na sedmičnom nivou.

 ?? ?? Obuke obuhvataju računovods­tvo, upravljanj­e projektima, grafički dizajn, projekt-menadžment i krojenje i šivanje
Obuke obuhvataju računovods­tvo, upravljanj­e projektima, grafički dizajn, projekt-menadžment i krojenje i šivanje
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina