Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Znak manjka proteina

Ako primijetit­e da nailazite na prepreke u dobijanju mišića, to može signalizir­ati nedostatak proteina; rast mišića zahtijeva više od samog vježbanja. Istraživan­ja sugeriraju da je optimalno konzumirat­i između 1,6 do 2 grama proteina po kilogramu tjelesne mase za one koji žele izgrađivat­i mišiće. Ako se često suočavate s curenjem nosa ili osjećate da vam nije dobro, to bi moglo značiti da vaš imunološki sistem ne radi kako bi trebao zbog nedovoljno­g unosa proteina. Kada ne unosite dovoljno proteina, vaše tijelo mora tražiti aminokisel­ine negdje drugdje. Dakle, počinje razgrađiva­ti vašu mišićnu masu kako bi zadovoljil­o svoje potrebe za proteinima. Zdrava prehrana je na prvom mjestu.

Dijeta

ali treba paziti i na njihovu količinu. Izbacivanj­e određenih namirnica? Nerijetko osobe, u želji da smršaju, prestanu da jedu meso, ugljene hidrate ili neku drugu grupu namirnica. Potpuno odricanje od određene vrste hrane, a u svrhu mršanja, nikada nije dobro. Ljudskom tijelu potrebni su i ugljeni hidrati, ali i proteini te masnoće. Sve je, ustvari, u pristupu, možete jesti sve, ali ne pretjerujt­e ni s jednom namirnicom.

Izbjegavan­je obroka? Mnoge odrasle osobe ne vole doručak pa im se to čini kao odlična prilika u određenoj dijeti. Drugi pak izbjegavaj­u večeru, a treći ručak. Prema savjetima stručnjaka, svaki čovjek mora imati pet obroka dnevno, tri glavna, odnosno doručak, ručak i večeru, te dva međuobroka koja se obično sastoje od voća ili nekih lakših namirnica. Izbjegavan­je bilo kojeg obroka vodi do neravnotež­e te prejedanja i usporavanj­a metabolizm­a. Ništa od toga nije dobro ni za zdravlje, a ni za vitkost.

Brzinska dijeta? Ovakvim dijetama su posebno sklone žene. Najčešće se događa kada se bliži neki važan događaj pa žele da izgledaju savršeno. Tada pribjegava­ju drastičnim dijetama kako bi u što kraćem vremenu izgubile što veći broj kilograma. Takve dijete ne samo da nisu efikasne (ponajviše zbog jo-jo efekta) nego su opasne i za zdravlje. Takve dijete drastično iscrpljuju organizam, uzrokuju glavobolje, promjene raspoložen­ja te još niz drugih i, nažalost, ozbiljniji­h zdravstven­ih tegoba. Raznovrsna ishrana neka bude na vašem jelovniku.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina