Oslobodjenje

Vrijedi li Putin Dod

Jedan od uslova za korišćenje sredstava Instrument­a za reforme Evropske unije za zapadni Balkan jeste i usklađivan­je spoljne politike BIH sa EU

- Piše: GORAN DAKIĆ

Bosna i Hercegovin­a bi u toku ove godine mogla da povuče 300 miliona evra iz grantova Evropske unije, ali to umnogome zavisi od toga kakav će kurs zemlja imati u odnosu na - Rusiju. Ključno pitanje je da li predsjedni­k Ruske Federacije Vladimir Putin vrijedi 300 miliona evra predsjedni­ku Republike Srpske Miloradu Dodiku?

Braća i interesi

Jedan od uslova za korišćenje sredstava Instrument­a za reforme Evropske unije za zapadni Balkan jeste i usklađivan­je spoljne politike zemalja sa EU. Ako nadležni u BIH ne donesu svoj stav, država slijedi stav Unije, ali u praksi se to ne poštuje uvijek. Da bi dobila pare iz ovog granta, BIH bi morala da primijeni sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji. U BIH o tom pitanju nema dogovora.

Politički analitičar Tanja Topić za Oslobođenj­e kaže kako već od početka ruske agresije na Ukrajinu imamo polarizova­ne stavove iz BIH. Prema jednom, Bosna i Hercegovin­a je potpuno uskladila svoju spoljnu politiku sa EU i podržala paket sankcija. Prema drugom, onom koje dolazi iz Republike Srpske, BIH je protiv sankcija.

- Sankcije Rusiji ne podržava Republika Srpska iako je neutralna i javno i otvoreno iščekuje pobjedu “humanog pristupa” Rusije u ovom ratu. Ako slijedimo logiku javne proruske politike zvaničnika Republike Srpske, nema tih novaca zbog kojih bi srpski političari izdali rusku braću. Istina, zov novca umije da bude primamljiv, kazala je Tanja Topić.

Ministar spoljnih poslova BIH i lider Nip-a Elmedin Konaković kazao je kako su Češka, Slovačka, Bugarska i Rumunija od ulaska u EU utrostruči­le svoj BDP po stanovniku. Jedinstven­o tržište EU i fondovi koje su koristili građanima ovih zemalja obezbijedi­li su mnogo bolje plate, nova radna mjesta i perspektiv­e.

- Zbog ovih činjenica ja zagovaram EU integracij­e. Za našu ekonomiju ne postoji alternativ­a slična ovoj koju nudi Evropska unija. Sad, kad je nakon dugo vremena EU korektna prema BIH, sad kad je ponudila priliku za pregovore, paket podrške u milijardam­a, pristup jedinstven­om tržištu koji će dovesti vrlo brzo investitor­e iz drugih dijelova svijeta, nemamo pravo propustiti takvu priliku. Dodik može blokirati i zaustaviti ovaj proces samo ako mu je interes ruskog naroda važniji od interesa srpskog naroda, poručio je Konaković.

Za Dodika su, sa druge strane, stvari jasne: Republika Srpska nikada neće dozvoliti da BIH uvede sankcije Rusiji. Konaković je, kaže Dodik, napao Rusiju izjavom “da će se pokazati da li je Dodik ruska marioneta sada kada su vrata EU otvorena za BIH”.

- Konaković prihvata da se ovdje promovišu njemački i holandski interes, kao i interesi EU, SAD-A i to je njemu sve uredu. Kakav si ti čovjek? Ako si patriota bilo čega, onda ne može neko drugi da dođe ovdje i govori šta je najbolje. Konaković je skorojević i nije političar za duge staze, naglasio je Dodik.

Nema tih novaca zbog kojih bi srpski političari izdali rusku braću iako je zov novca itekako primamljiv, kaže politička analitičar­ka Tanja Topić

Dodik kaže da nije sporan evropski put i dodaje kako nije sporno ni da se uradi sve što je dogovoreno na nedavno održanom sastanku koalicioni­h partnera. U okviru toga se, ponovio je on, nalazi nekoliko važnih tema. Jedna je i zakon o Ustavnom sudu.

 ?? ?? Borjana Krišto u ponedjelja­k je zakazala i predsjedav­ala na čak tri sjednice
Borjana Krišto u ponedjelja­k je zakazala i predsjedav­ala na čak tri sjednice
 ?? ?? Tanja Topić: Postoje dva stava o Rusiji
Tanja Topić: Postoje dva stava o Rusiji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina