Oslobodjenje

Volja za napredak na EU putu postoji

Evropska unija bi trebala nagraditi rad naše zemlje, te nam pružiti podršku u narednim koracima na putu ka integrisan­ju Bosne i Hercegovin­e u svoju porodicu

- MATEA JERKOVIĆ

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e zakazana je za danas, a pred predsjedav­ajućom i ministrima naći će se i Informacij­a o pripremi prijedloga Akcionog plana za implementa­ciju Strategije komunicira­nja institucij­a BIH o procesu pristupanj­a naše zemlje EU.

Sjednice i sastanci

Na stolu će biti i Nacrt odluke o ratifikaci­ji Međunarodn­og sporazuma između BIH i EU o učešću naše zemlje u programu “Građani, jednakost, prava i vrijednost­i”. U ponedjelja­k je predsjedav­ajuća VMBIH Borjana Krišto predvodila treću sjednicu Radnog tima u BIH za izradu Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Radni tim je odlučio da se od reformi koje su svi članovi tima u BIH označili kao prihvatlji­ve, napravi lista koja će se proslijedi­ti Evropskoj komisiji sa zahtjevom da se nastave daljnje aktivnosti. Evropska komisija će biti obaviješte­na o reformama za koje nije postignuta saglasnost, kako bi se hitno organizova­li tematski sastanci. Održana je i šesta sjednica Kolegija za evropske integracij­e. Usvojen je Model za usvajanje Programa integriran­ja BIH u EU. Krišto je predsjedav­ala i konstituir­ajućom sjednicom Koordinaci­onog odbora za reformu javne uprave. Velizar Antić iz Restarta Srpske smatra da su se u ovom trenutku podudarili interesi države BIH i EU kada je riječ o približava­nju naše zemlje Uniji.

- EU se žuri da ovaj region više veže uz sebe, pre svega zbog svojih geopolitič­kih interesa i sukoba u Ukrajini. Sa druge strane, i interes naše države jeste približava­nje EU, kaže Antić.

Ipak, napominje da se našim političari­ma ne mogu pripisati zasluge, jer oni skoro da ništa suštinski nisu uradili u prethodnom periodu.

- Naš osnovni interes jeste da se borimo za pravnu državu i smanjenje korupcije i partokrati­je, a tim ćemo se i suštinski približava­ti pravilima igre koja važe u EU. Međutim, našim političkim elitama nije u interesu da imamo uređeno društvo, jer im više odgovara ovakav neuređen sistem, smatra Antić.

A dok predsjedav­ajuća Krišto užurbano radi, nastavljen je rad i na usaglašava­nju zakona koji bi nam otvorili put ka pregovorim­a.

- Da li će zakoni biti usvojeni do marta, to ostaje da se vidi - iako su, imajući u vidu brzinu donošenja odluka u BIH, neke sumnje opravdane, kaže dr. Soeren Keil sa Instituta za federaliza­m Univerzite­ta u Fribourgu u Švicarskoj.

Napominje da je Predsjedni­štvo BIH odlučilo da se realizira sporazum o saradnji sa Frontexom.

Nisam uvjeren da će EU iznevjerit­i Bosnu čak i ako ne budu donesena sva tri zakona, već samo jedan ili dva, kaže dr. Keil

Podrška iz EU

- Izgleda da postoji određena politička volja da se krene naprijed. EU, što uključuje i predsjedni­cu EK-A Ursulu van der Leyen, upozorila je da će Bosna, ako propusti martovski rok, izgubiti cijelu 2024. za daljnji napredak ka članstvu. Dodik je, očekivano, iskoristio razgovore za nastavak napada na visokog predstavni­ka, ističe naš sagovornik.

Smatra da trenutno nije jasno šta će se dogoditi.

- Čaša bi mogla biti napola puna na osnovu prikazanih obaveza. Ali, “dokaz je u pudingu”, kako kažu Britanci. Unija bi trebala nagraditi napredak i podržati sljedeće korake na putu ka integracij­i, zaključuje dr. Keil.

 ?? ?? Dragan Čović lobira za simbolične izmjene
Dragan Čović lobira za simbolične izmjene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina