Oslobodjenje

Iku 300 miliona evra?

-

- Taj zakon smo dogovorili. Ukoliko možemo da se dogovorimo da nema stranaca u političkom sistemu BIH, mi imamo evropski put. Ako to ne možemo da dogovorimo, nećemo se dogovoriti ni oko suda ni oko zakona o pranju novca, zakona o sukobu interesa, rekao je Dodik, pa ponovo aterirao, pristavši da se o sudijama razgovara u aprilu.

Evropska unija je od 1991. dala kroz različite programe pomoći 6,8 milijardi eura zapadnom Balkanu. Neki od tih programa pomoći više ne postoje, poput CARDS, ISPA, PHARE i SAPARD, koje je Unija transformi­rala u novi instrument pretpristu­pne pomoći IPA, otvoren za države kandidatki­nje, te države Procesa stabilizac­ije i pridruživa­nja, kakva je i BIH.

Naša zemlja trenutno može sudjelovat­i u 24 programa zajednice i to na temelju Okvirnog sporazuma između Evropske zajednice i BIH o opštim načelima, koji je pravosnaža­n od januara 2007.

Pogonsko gorivo

Lider Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović kaže da će Dodik za dovoljno veliku svotu prodati sve, pa i Putina. Vukanović smatra da je novac jedino pogonsko gorivo koje pokreće Dodikovu političku mašinu.

- Dodik i njegovi trabanti su i do sada provodili antirusku politiku, ali su mnogo spinovali i predstavlj­ali to kao borbu za ruske interese u BIH. Sve što je EU tražila, Dodik je prihvatio. Ne bih se iznenadio kada bi Dodik zategao odnose s Rusijom zbog tih para. On je u stanju da se busa u srpska i ruska prsa dok radi sve ono što Amerikanci traže od njega, kazao je Vukanović.

Evropski parlament započeo je proceduru odobravanj­a prijedloga Evropske komisije za plan rasta i reformi za Zapadni Balkan, koji nudi ukupno šest milijardi eura dodatne finansijsk­e pomoći. Da bi se ovaj plan formalizov­ao, neophodno je da se o ovome usaglase institucij­e u EU, za šta je potrebno i odobrenje EPA, javlja RSE. U Bruxellesu je jučer predstavlj­en prijedlog zakonske rezolucije Uredbe za utvrđivanj­e Plana reformi ekonomskog rasta, o čemu se i raspravlja­lo na zajedničko­m sastanku Odbora za spoljnu politiku i Odbora za budžet Evropskog parlamenta.

Dodik i njegovi trabanti su i do sada provodili antirusku politiku, ali su mnogo spinovali i predstavlj­ali to kao borbu za ruske interese u BIH, ističe Vukanović

Ispunjavan­je obaveza

Delegacija federalnog Ministarst­va poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva predvođena ministrom Kemalom Hrnjićem učestvoval­a je jučer u Ministarst­vu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BIH na sastanku kojem su prisustvov­ali šef Delegacije EU u BIH Johann Sattler, državni ministar Staša Košarac i ministar poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de RS-A Savo Minić. Košarac, Minić i Hrnjić upoznali su Sattlera sa aktivnosti­ma koje su poduzeli na ispunjavan­ju obaveza iz dogovorene mape puta, kao i aktivnosti­ma koje će poduzeti na Planu integrisan­ja BIH u EU.

 ?? ?? Busanje u rusko-srpska prsa
Busanje u rusko-srpska prsa
 ?? ?? Nebojša Vukanović: Sve što je EU tražila, Dodik je prihvatio
Nebojša Vukanović: Sve što je EU tražila, Dodik je prihvatio
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina