Oslobodjenje

Prvo svjedoci, pa on

U Sudu BIH održano je ročište Milošu Lukiću, v. d. direktora Službenog glasnika RS-A, uz mnogo manju podršku od one koju dobija predsjedni­k entiteta

- Piše: AJLA KANLIĆ

Vjerujemo da Evropskoj uniji više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo. EU pati od gubitka konkurentn­osti, rata, ratnog zamora i sve veće irelevantn­osti u globalnoj politici, a proširenje­m bi dobio novu svježinu i zamah

VLADA KANTONA SARAJEVO

Skoro savršen pokušaj spina sarajevske kantonalne Vlade: dok pola Sarajeva i dalje nije imalo vode (21. vijek je, zaboga!) nakon jednodnevn­e planirane popravke i neplaniran­og novog pucanja cijevi, premijer Nihad Uk i saradnici mu pričali su o gradu od 15 minuta i automatiza­ciji prometa. Baš!

DRAGAN ČOVIĆ

Izmjene Izbornog zakona koje je predložila (zvanično) nevladina organizaci­ja HNS nisu treći entitet, kako to pokušava nametnuti šef HDZBIH, nego klasični izborni inžinjerin­g, djelo koje spada u izborne prevare i zbog kojeg se odgovara. Posebno kad je potpuno neustavno.

U Sudu Bosne i Hercegovin­e jučer je održano ročište drugoosuml­jičenom Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS-A, i to čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BIH. Podsjetimo, Lukić se, kao i predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik, tereti za nepoštivan­je odluka visokog predstavni­ka u BIH Christiana Schmidta.

Rastavi, sastavi

Ovaj sudski postupak jučer se nastavio odvojeno, a razlog tome je Lukićevo odsustvo s ročišta 17. januara, nakon čega je, sad već bivši predsjedni­k Sudskog vijeća u ovom predmetu Mirsad Strika, razdvojio postupak. Lukićeva odbrana, tačnije, advokat Miljkan Pucar izrazio je nadu da će se ova dva predmeta spojiti. Na ovu sudsku odluku sačekat ćemo do 6. marta 2024, kada je zakazano iduće ročište i Dodiku i Lukiću. Sutkinja Sena Uzunović je na početku ročišta navela kako se Sud BIH još nije očitovao o prijedlogu Lukićeve odbrane za spajanje s predmetom Milorada Dodika, objasnivši da odluka može biti donesena nakon što oba predmeta budu u fazi suđenja.

Podrška u odnosu na prošlosedm­ično suđenje Dodiku nije izostala, ali je bio primjetan mnogo manji broj članova i pristalica SNSD-A. Optuženi Miloš Lukić, kako kaže, i dalje ne shvata u čemu je postupio mimo zakona, te tvrdi kako su optužbe Tužilaštva BIH na klimavim nogama.

Ipak, na pitanje sutkinje Uzunović rekao je da razumije šta mu se stavlja na teret.

Pucar je u uvodnoj riječi kazao kako njegov branjenik ne zna šta mu se stavlja na teret, osim da je “potpi

Iduće ročište i Dodiku i Lukiću je zakazano za 6. mart, kada će Sud donijeti odluku o eventualno­m spajanju predmeta

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Za Miloša Lukića je “predstava Tužilaštva bila blijeda”
/ SENAD GUBELIĆ Za Miloša Lukića je “predstava Tužilaštva bila blijeda”
 ?? ?? ministar vanjskih poslova Mađarske
ministar vanjskih poslova Mađarske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina