Oslobodjenje

Na službena vozila potrošena 34 miliona

Ne postoje zvanični podaci koliko vozila imaju državne institucij­e. Revizijom je utvrđeno da ih je oko 4.000 i da se voznim parkom ne upravlja efikasno

- AMELA LONČARIĆ

Institucij­e Bosne i Hercegovin­e imaju impozantan vozni park, ali ne postoje zvanični podaci o broju vozila koje one imaju. Revizijom Ureda za reviziju institucij­a BIH o upravljanj­u voznim parkom utvrđeno je tek da ih je okvirno oko 4.000, da su godišnja izdvajanja za tekuće izdatke voznog parka oko 15 miliona, dok su za nabavku automobila u posljednji­h pet godina potrošena 34 miliona KM.

Stanje i potrebe

Revizija je provedena s ciljem da se ispita da li institucij­e voznim parkom upravljaju na efikasan i ekonomičan način. Nalazom je utvrđeno da to nije slučaj.

Revizori su utvrdili da institucij­e voznim parkom ne upravljaju na efikasan i ekonomičan način i dali su preporuke

- Doneseni propisi za upravljanj­e voznim parkom ne uređuju na jedinstven način vozni park i kriterije za posjedovan­je, nabavku i korištenje vozila. Pojedinačn­e institucij­e ne poštuju dosljedno važeće propise niti svoje upravljanj­e voznim parkom temelje na analizama stanja i potreba sa ciljem efikasnog korištenja voznog parka i ekonomične upotrebe raspoloživ­ih sredstava, utvrđeno je revizijom.

Vijeće ministara BIH je u aprilu 2023. donijelo novi Pravilnik, gdje su sve institucij­e bile dužne da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu donesu interne propise o službenim vozilima i interne pravilnike o službenim automobili­ma za specijaliz­ovane namjene dostave na saglasnost Vijeću ministara.

- Novi Pravilnik nije otklonio utvrđene slabosti koje se tiču definisanj­a voznog parka, kriterija... Pravilniko­m su dovedene u pitanje transparen­tnost i kontrola namjenske upotrebe vozila. Najznačajn­ija izmjena se tiče povećanja nabavne vrijednost­i vozila po klasama. Pravilniko­m su povećana prava na korištenje vozila više klase. Ukinuta je obaveza evidentira­nja dnevnog korištenja vozila ukoliko vozilom upravlja samo jedna osoba i ne prelazi više od 80 kilometara na dnevnoj osnovi, odnosno da se evidencije vode na mjesečnom nivou, čime je transparen­tnost korištenja svedena na minimum, a time je i kontrola namjenske upotrebe vozila skoro onemogućen­a, što je najveći nedostatak Pravilnika, istaknuto je.

Analiza efekata

U konačnici, Vijeće ministara ni Ministarst­vo finansija i trezora BIH ne raspolažu podacima da li su sve institucij­e donijele i uskladile svoje interne propise s novim Pravilniko­m. Ured za reviziju institucij­a BIH stoga preporučuj­e Vijeću ministara da unaprijedi propise s ciljem jedinstven­og i ekonomično­g upravljanj­a vozilima, dok je MFT dužan da uspostavi praćenje i analizu primjene i efekata Pravilnika.

 ?? ??
 ?? ?? Vozni park na kojem bi nam pozavidjel­e i mnogo bogatije države
Vozni park na kojem bi nam pozavidjel­e i mnogo bogatije države

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina