Oslobodjenje

Da izuzeća

-

sao obrazac SG32”. On je optužnicu nazvao “klasičnim napadom na ustavni poredak”, te je dodao kako “gospodin Schmidt nema ovlaštenja da donosi zakone”.

- Ono što je moj utisak je da smo imali priliku da vidimo jednu blijedu predstavu, blijedog tužilaštva na osnovu blijedo napisane optužnice. Ono što ste mogli da vidite jeste koliko gospodin Pucar u odnosu na tužioce ima mnogo argumentov­aniji nastup. Mene je sve ovo podsjetilo na jednu izreku našeg naroda koja kaže: “Postoje namirnice od kojih se pita ne pravi”, pa mi se čini da je najbolji dokaz za to i ova optužnica, kao i nastup tužilačkog tima, izjavio je optuženi Lukić.

O pravcima odbrane izjasnio se Pucar, navodeći kako je u uvodnom izlaganju tražio od Tužilaštva BIH da dokaže kako “Schmidt ima odluku Vijeća sigurnosti UN-A da se iz Dejtonskog sporazuma pokaže kako je imenovan PIC, te gdje u Ustavu BIH stoji da neko osim Parlamenta BIH može da donosi zakone”.

Uzunović je navela kako Sud još nije donio odluku o zahtjevu odbrane Milorada Dodika za njenim izuzećem

Dodikov izgovor

- Neovisno o činjenici da li će do spajanja predmeta doći, ja vas pozivam na ročište 6. marta, kada je zakazano suđenje Miloradu Dodiku i kada će biti saslušana četiri svjedoka, poručila je Uzunović, dodavši kako odluka o spajanju predmeta može biti donesena nakon tog ročišta.

Iako najavljiva­n, pred zgradom pravosudni­h institucij­a BIH jučer se nije pojavio predsjedni­k RS-A Milorad Dodik, ali je iz Banje Luke poručio da je razlog tome “upozorenje policijski­h struktura da postoji rizik za moje kretanje po Federaciji BIH”.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina