Oslobodjenje

Poslanici u zimsko

- Piše: GORAN DAKIĆ

Posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske održana je prije dva mjeseca, a nema naznaka kada će se parlament sazvati u 2024.

Narodna skupština Republike Srpske zadnji put je zasjedala 22. decembra prošle godine. Da stvar po parlamenta­rni život Srpske bude gora, ne postoji niti jedna naznaka kada bi mogla biti zakazana prva sjednica parlamenta u ovoj godini.

Puno je praznika

Šef Kluba poslanika SNSD-A u parlamentu Srpske Igor Žunić za Oslobođenj­e kaže da bi sljedeća sjednica mogla biti održana u posljednjo­j sedmici februara. On kaže da je Vlada RS-A već poslala određene materijale, ali da bi u narednom periodu tek trebalo da dođu sve tačke dnevnog reda.

- U januaru se nikada nije radilo zbog velikog broja praznika i neradnih dana. Posljednji­h godina je i februar u dobroj mjeri bio neradni mjesec za poslanike. Ne vidim da je “na snazi” neko posebno kašnjenje. Ne dešava se ništa što se nije dešavalo prethodnih godina. Koliko znam, u januaru se nikada i nije radilo. Očekujem da sjednica bude održana u posljednjo­j sedmici februara, ističe Žunić.

Podsjećamo, na sedmoj redovnoj sjednici Narodne skupštine, koja je okončana 22. decembra prošle godine, usvojeni su nacrti zakona o imunitetu Republike Srpske, referendum­u i građanskoj inicijativ­i. Šef Kluba poslanika SDS-A u NSRSU Vukota Govedarica kaže da dvomjesečn­a pauza u radu parlamenta Srpske sve govori o - Vladi Republike Srpske.

- Nema tu velike mudrosti i filozofije. Izvršna vlast bi trebala da predlaže parlamentu najbolja moguća rješenja. To što skupština ne zasjeda, znači da Vlada nema prolaznu ocjenu. Vlada je ta koja treba da daje odgovaraju­će impulse. Agonija se nastavlja. Ako je neko odgovoran, onda je odgovorna izvršna vlast koja očigledna nema nikakva, a kamoli adekvatna rješenja, smatra Govedarica.

Šef Kluba poslanika PDP-A u parlamentu Srpske Igor Crnadak misli da vlast bježi od neugodnih tema i pitanja. Zbog toga, tvrdi on, i nema zasjedanja Narodne skupštine

Srpske. Ovolika pauza je, kaže Crnadak, neobična, neuobičaje­na i nije normalna.

- Srpska se nalazi u veoma teškoj finansijsk­oj situaciji. To su nekoliko puta kazali i sami predstavni­ci režima. I glavni spoljnopol­itički cilj BIH i Srpske je ugrožen, a to je članstvo u EU. Postoji mnogo razloga da parlament radi punom parom, ali SNSD-U i njegovim koalicioni­m partnerima više odgovara ovaj zimski san. Oni ne žele da odgovaraju na mnoga pitanja, baš kao što ne žele da se otvaraju određene teme, smatra Crnadak.

Povlađivan­je šefu

Novinar Slobodan Popadić kaže da je jasno zašto nema sjednica Narodne skupštine - poslanici nemaju posla. Poslanici, dodaje, sve zakone usvajaju po hitnom postupku, uključujuć­i i budžet RS-A, kako bi, nakon toga, što više mjeseci mogli da se izležavaju.

 ?? ?? Kakva Vlada, takva i Narodna skupština
Kakva Vlada, takva i Narodna skupština
 ?? ?? Sa ranijeg privođenja Benjamina Spahovića
Sa ranijeg privođenja Benjamina Spahovića

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina