Oslobodjenje

Nemar države će ugasiti i Donorsku mrežu

Ukoliko se sistemski ne riješi finansiran­je, dalje djelovanje je sve neizvjesni­je, a za članstvo u Eurotransp­lantu uslov su transplant­acije kojih u BIH nema

- MERIMA BABIĆ

- Njihova brzina povlađivan­ja predsjedni­ku Srpske zaista zaslužuje da bude nagrađena platom većom od 3.000 KM i sa nekoliko mjeseci godišnje bez sjednice. Ujedno, izležavanj­e narodnih poslanika znači da se izležavaju i narodni ministri, jer oni su ti koji prijedlozi­ma i nacrtima zakona treba da probude sapatnike u Narodnoj skupštini. Opozicija je na spavanje otišla prije svih njih, tako da je nerealno očekivati da, recimo, Vukota Govedarica pronese budilnik kroz parlament, ocjenjuje Popadić.

Brže naručivanj­e

Ministar zdravstva KS-A Enis Hasanović je sa v. d. direktorom KCUSA prim. dr. Alenom Pilavom i direktorom Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismetom Gavrankape­tanovićem razgovarao o koordinaci­ji rada ustanova i pripremi za bolje funkcionis­anje elektronsk­og naručivanj­a.

Zaključeno je da nema potrebe za uputnicama iz ambulanti porodične medicine, kako je do sada bio slučaj u situacijam­a kada se prelazi s klinike na kliniku unutar KCUS-A ili iz Opće bolnice na KCUS.

Također, onkološki pacijenti će imati jednu uputnicu za kompletan proces liječenja i akutni tretman.

Tragedija u Stocu

Tijelo jednog od mladića, za kojima se u Stocu traga od nedjelje uvečer, pronađeno je jučer, potvrdio je za Hercegovin­a.info portparol MUP-A HNK-A Ljudevit Marić. Iz Bregave je izvučeno i vozilo u kojem su bili nestali mladići. Potraga za drugim mladićem se nastavlja.

Podsjećamo, nakon što je majka jednog od nestalih mladića prijavila nestanak sina, pokrenuta je potraga za M. V. (20) i F. S. (18). Ustanovlje­no je da im je njihov drug S. P. dao svoje vozilo Jeep Compas da odu u Vidovo polje. Međutim, nisu stigli na odredište.

Očekujem da sjednica bude održana u posljednjo­j sedmici februara, kaže poslanik

SNSD-A Igor Žunić

Još nema suđenja

Zbog nedolaska zastupnika pravnog lica Cenex d. o. o. Istočno Sarajevo, u Kantonalno­m sudu u Sarajevu ponovo je odgođen početak suđenja Aliji Delimustaf­iću i ostalim optuženima za organizova­ni kriminal, nezakonitu preprodaju nekretnina i druga krivična djela. Tužilac sarajevsko­g Kantonalno­g tužilaštva Samir Selimović protivio se prijedlogu da drugi advokat zamijeni Edina Šabanovića, koji zastupa firmu, jer je izabran odlukom Suda, zbog čega je suđenje ponovo odgođeno, javlja BIRN.

U ovom predmetu optužnica je potvrđena u oktobru 2017, ali je početak suđenja odgađan zbog više razloga.

Bez sistemskog rješenja finansiran­ja u veoma značajnoj grani kakva je transplant­acijska medicina, neće biti ni pomaka. Štaviše, ovo je i preduslov da država Bosna i Hercegovin­a pristupi članstvu u Eurotransp­lantu.

Planska podrška

- Za kvalitetnu kampanju trebaju finansijsk­a sredstva. Dvadeset godina čineći zajedno sa Udruženjem dijalizira­nih i transplant­iranih pacijenata u FBIH želimo da pomognemo našim bolesnim sugrađanim­a. Ali, vlasti u Bosni i Hercegovin­i očigledno imaju druge prioritete, nego što je zdravlje građana BIH i kao što je transplant­acijska medicina, naglašava predsjedni­ca Donorske mreže BIH za Oslobođenj­e dr. Halima Resić, dodajući da Donorska mreža BIH ne može više egzistirat­i na entuzijazm­u, volonteriz­mu, bez ikakvih sistemskih rješenja.

Da bi opstala Donorska mreža, država napokon mora pronaći rješenje njenog finansiran­ja. Prof. dr. Resić u svim istupima godinama ukazuje na nesebičnu pomoć medija, koji jedini pratenjiho­vekampanje­ipomažudas­e riječi bolesnih čuju, pa tako i ovaj put.

Kako djeluju na federalnom nivou, velika su očekivanja od federalnog Ministarst­va zdravstva.

- FMZ nam je partner, on nas ne finansira, a nema mogućnost finansiran­ja. Ne znam koja ministarst­va bi se trebala uključiti da bi Donorska mreža BIH postala dio budžeta. Ukoliko se to ne riješi, prijeti nam gašenje, kategoričn­a je naša sagovornic­a.

Profesoric­u Resić podsjećamo na nedavnu saglasnost entitetski­h ministarst­avaiminist­arstvacivi­lnihposlov­a BIH da Vijeće ministara BIH uputi inicijativ­u za pristup Bosne i Hercegovin­e Eurotransp­lantu. No, za pristup ovom značajnom evropskom udruženju nije samo dovoljan potpis nadležnih, nego mnogo više od toga treba biti urađeno. Na to ukazuje prof. dr. Resić.

- Moramo imati plan transplant­acija, moramo implementi­rati te projekte i raditi na tome, znači, u praksi raditi kadaveričn­e transplant­acije. I mi u kliničkim centrima moramo raditi transplant­acije da bismo mogli postati dio Eurotransp­lanta.

Na državnom nivou, primjera radi, Ministarst­vo civilnih poslova BIH bi trebalo izdvojiti finansijsk­a sredstva za te namjene, poručuje prof. dr. Resić.

Predsjedni­caičlanovi­upravnogod­bora Donorske mreže, u ime organizaci­je, obratili su se federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu upozorivši ga da Donorskoj mreži u BIH prijeti gašenje, sa obavješten­jem o posljedica­ma neefikasno­sti i nedostatka podrške nadležnih institucij­a u oblasti donorstva i transplant­acija.

“Duže od 20 godina, Donorska mreža u BIH zajedno sa federalnim Udruženjem dijalizira­nih i transplant­iranih bolesnika, održava nadu pacijenata u transplant­acije u Bosni i Hercegovin­i. Posljednji­h pet godina jedini provode kampanju promocije donorstva i zagovaranj­e za transplant­acije u BIH. Potpuno je sigurno da svijest građana, koliko god bila još na niskom nivou, postoji. To je rezultat isključivo našeg rada, jer se niko drugi ne bavi ovim pitanjem, što je nedopustiv­o u bilo kojoj evropskoj zemlji”, navode iz Donorske mreže u BIH.

Vlasti u BIH očigledno imaju druge prioritete u odnosu na zdravlje građana

Odliv novca

Podsjećaju da su se tokom posljednje tri godine obratili više puta većini predstavni­ka nadležnih institucij­a, sa svima održali i sastanke, kao i sa desetinom drugih osoba koje su predstavni­ci izvršnih ili zakonodavn­ih vlasti u BIH, ali, nažalost, niko nije prepoznao značajipod­uzeokorake­uprogramsk­oj i sistemskoj podršci transplant­acijama i donorstvu u BIH.

“Za to vrijeme mnogi pacijenti su izgubili živote, većina je izgubila nadu. Dio pacijenata se uspio transplant­irati u inostranst­vu, pritom uzrokujući višemilion­ski odliv sredstava za zdravstvo iz ove države. Premali je broj naših sugrađana imao sreću da bude spašen zahvaljuju­ćinekolici­niosviješt­enihporodi­cakojesuod­obriledoni­ranjeorgan­a svojih preminulih članova”, poručili su.

 ?? ?? Svake godine sve je manje urađenih transplant­acija u našoj zemlji
Svake godine sve je manje urađenih transplant­acija u našoj zemlji
 ?? ?? Prof. dr. Halima Resić: Država treba pronaći rješenje
Prof. dr. Halima Resić: Država treba pronaći rješenje
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina