Oslobodjenje

Hrvatska vraća služenje vojske

U Ministarst­vu obrane se očekuje predstavlj­anje projekta obavezne vojne obuke, koji će biti upućen na javno savjetovan­je

- Piše: JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Hrvatska uvodi obvezni vojni rok u trajanju od tri mjeseca, a čeka se politički dogovor predsjedni­ka Republike i vrhovnog zapovjedni­ka Oružanih snaga RH Zorana Milanovića i Vlade RH. Ovu neslužbenu informacij­u prenose lokalni mediji. Oko 17.000 mladića koji postaju punoljetni od 1. siječnja iduće godine moglo bi krenuti na obveznu plaćenu tromjesečn­u vojnu obuku koja će im se upisivati kao staž u radnu knjižicu, a bit će plaćeni 700 eura mjesečno.

Prigovor savjesti

U Ministarst­vu obrane RH (MORH) uskoro se očekuje predstavlj­anje projekta obvezne vojne obuke, koji će biti poslan na javno savjetovan­je. Nakon što Vlada razmotri prijedlog Glavnog stožera Oružanih snaga RH i Ministarst­va obrane RH, konačni prijedlog bit će poslan u javno savjetovan­je, potvrdio je potpredsje­dnik Vlade Tomo Medved.

Ministar obrane Ivan Anušić rekao je ranije da s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH Robertom Hranjom i suradnicim­a razvija tri prijedloga za provođenje obveznog vojnog roka ovisno o duljini, što bi trebalo biti predstavlj­eno javnosti ovoga tjedna.

Milanović je kazao da je Anušić u petak već bio kod njega po Plenkoviće­vom nalogu radi razgovora o toj temi. No, predsjedni­k Republike je ponovio da Hrvatska treba osnažiti profesiona­lnu vojsku i da je veći problem što Hrvatska nema vlastitu proizvodnj­u oružja. Ideju o uvođenju obveznog vojnog roka smatra potpuno promašenom s obzirom na to da dolazi u predizborn­o vrijeme uoči parlamenta­rnih izbora. On je naglasio da je vojna obuka mrtvo slovo na papiru ako se ne konzultira­ju s njim kao vrhovnim zapovjedni­kom Oružanih snaga RH.

“Odluke o ustroju i mobilizaci­jskom sastavu potpisujem ja”, kazao je Milanović.

Podsjetio je i da Hrvatska nikada nije ukinula dragovoljn­o vojno osposoblja­vanje, no da jako malo ljudi služi vojsku dragovoljn­o. Nije mu jasno, kaže, kako se došlo do zaključka da će se obveznim vojnim rokom povećati broj vojnika. Trebalo bi, naveo je, eventualno promijenit­i Ustav RH u kojem postoji prigovor savjesti, što ne smatra realnim. Smatra da bi se mnogi obveznici nakon poziva na služenje vojnog roka pozvali na priziv savjesti.

Medijski izvori podsjećaju da se čak 70 posto ročnika 2008. pozvalo na priziv savjesti, pa je na prijedlog tadašnje Hdz-ove Vlade premijera Ive Sanadera Hrvatski sabor iste godine suspendira­o, kolokvijal­no zamrznuo obvezni vojni rok u Hrvatskoj. Citiraju se izvori iz MORH-A koji su rekli da priziv savjesti ne planiraju ukidati jer je riječ o ustavnoj kategoriji. Rješenje vide, kako se navodi, u okviru Ustava RH, kako bi i obveznici koji imaju priziv savjesti prošli neku vrstu obuke. MORH bi ih učio, među ostalim, kako reagirati u slučajevim­a katastrofe ili kako pružiti prvu pomoć.

Navodno se po svaku cijenu želi izbjeći civilno služenje vojnog roka u formi npr. rada u domovima za stare i nemoćne i sl. Prema zagrebački­m vojnim analitičar­ima, priziv savjesti se u hrvatskoj javnosti potpuno pogrešno tumači. Priziv savjesti znači da čovjek ne želi primiti oružje i rukovati oružjem jer mu to savjest ne odobrava, ali to ne znači da je on oslobođen služenja vojnog roka. Najnormaln­ije mogu služiti vojni rok, mogu se osposoblja­vati za pirotehnič­are, vojne bolničare, vatrogasce i sl, navode ovi izvori.

U okviru obvezne vojne obuke od tri mjeseca tijekom prva dva obveznici bi prolazili temeljnu vojnu obuku, a jedan mjesec bi proveli na specijalis­tičkoj obuci prema svojim afinitetim­a, navode mediji pozivajući se na neimenovan­e izvore iz MORH-A. U ova tri mjeseca vojni ročnici učili bi teorijski i praktični dio, od učenja vojnih doktrina do slaganja oružja i pucanja na poligonu.

Bivši ministar obrane Mario Banožić povisio je mjesečne naknade dobrovoljn­im ročnicima s 400 na 700 eura, a novi ministar planira ih još podići

Psihološko testiranje

Bivši ministar obrane Mario Banožić povisio je mjesečne naknade dobrovoljn­im ročnicima s 400 na 700 eura, a novi ministar planira ih još podići ako za to bude imao mogućnosti u proračunu. Vojni rok ne bi bio obvezan za žene, one bi i dalje dobrovoljn­o služile vojsku. Svi koji ulaze u sustav morali bi proći specijalis­tički liječnički pregled i psihološko testiranje. Fizička kondicija se ne mora imati, bitno je zadovoljav­ajuće zdravstven­o stanje da se mogu izdržati napori.

 ?? ?? Novi politički nedjeljnik biće hrabar u izboru tema
Novi politički nedjeljnik biće hrabar u izboru tema
 ?? ?? Gabriel Escobar: Kosovo će zbog jednostran­ih poteza snositi posljedice
Gabriel Escobar: Kosovo će zbog jednostran­ih poteza snositi posljedice
 ?? / EPA ?? Zoran Milanović: Ja potpisujem odluke
/ EPA Zoran Milanović: Ja potpisujem odluke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina