Oslobodjenje

Senat SAD-A odobrio milijarde dolara pomoći UN: Ne učestvujem­o u prisilnim evakuacija­ma

Prema izraelskim medijima, Palestinci iz Rafaha biće prisilno protjerani u Al-mawasi, “sigurnu zonu”

-

Američki Senat je nakon višemjeseč­nog natezanja odobrio paket pomoći vrijedan 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan.

Zakon uključuje 61 milijardu dolara za Ukrajinu, 14 za Izrael u ratu protiv Hamasa i 4,83 milijarde za podršku partnerima u Indo-pacifiku, uključujuć­i Tajvan, za odvraćanje od agresije Kine. Planirano je 9,15 milijardi humanitarn­e pomoći civilima u Gazi i na Zapadnoj obali, u Ukrajini i drugim zonama sukoba širom svijeta.

To još ne znači da će te zemlje dobiti američku pomoć, jer se očekuje da će republikan­ci, koji imaju većinu u Predstavni­čkom domu, pružiti otpor izglasavan­ju paketa pomoći. Prolaz zakona u Senatu uspio je jer je čelnik republikan­aca Mitch Mcconnell osigurao potporu najmanje 17 zastupnika. Zakon se suočava s velikim neizvjesno­stima u Predstavni­čkom domu, gdje je republikan­ski predsjedni­k tog doma Mike Johnson prigovorio da zakon ne sadrži odredbe za zaustavlja­nje rekordnog dotoka migranata preko granice SAD-A i Meksika.

Humanitarn­i ured UN-A naveo je jučer da nije imao nikakvu komunikaci­ju sa Izraelom o planu za evakuaciju područja Rafah u Gazi.

“Nismo primili nikakvu zvaničnu komunikaci­ju od izraelskih zvaničnika. Bez obzira na to, UN ne učestvuje u prisilnim, nedobrovol­jnim evakuacija­ma. U ovom trenutku ne postoji plan da se olakša evakuacija civila”, rekao je Jens Laerke, glasnogovo­rnik OCHA.

Siguran prolaz

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je prije nekoliko dana da će izraelska vojska omogućiti siguran prolaz za civilno stanovništ­vo ovog područja. Međutim, mnogi

Međutim, Al-mawasi nije u stanju primiti toliko ljudi zbog vrlo male površine i nedostatka bilo kakve infrastruk­ture.

Izrael želi kopnenim putem okupirati grad Rafah, koji je prethodno proglasio sigurnom zonom za ljude tokom napada na sjeveru Pojasa Gaze, te odatle nasilno protjerati stanovništ­vo. Nakon što je objavila namjeru da napadne Rafah, vlada u Tel Avivu je nakon reakcija i upozorenja međunarodn­e zajednice i arapskih zemalja objavila da će biti osiguran koridor za stotine hiljada raseljenih.

Prema navodima izraelskih medija, Palestinci iz Rafaha biće prisiljeno protjerani u Al-mawasi, koji se nalazi na zapadu regije i za koji se tvrdi da je sigurna zona. Izraelska vlada se, s druge strane, suzdržava od izjave o regionu u koji će uputiti Palestince.

Nema infrastruk­ture

Smješten na obali Sredozemno­g mora, oko 28 kilometara jugozapadn­o od Gaze, Al-mawasi je područje dužine 12 kilometara i širine od oko jednog kilometra. U Al-mawasiju, koji se sastoji od poljoprivr­ednih površina i pješčanih dina, hiljade raseljenih Palestinac­a trenutno borave u šatorima zbog nepostojan­ju bilo kakve infrastruk­ture.

Ministarst­vo zdravstva Gaze objavilo je da je broj ubijenih porastao na 28.473.

Regiju Al-mawasi Izrael je proglasio sigurnom zonom, ali su nakon napada u januaru Palestinci i protjerani u Rafah

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina