Oslobodjenje

Može svako, ali ti nikako

Na Dan zaljubljen­ih naš redovni kino-posjetilac ima adekvatnu preporuku - film u kojem se glavni par mrzi

- Piše: SEAD VEGARA

Na redovnom kino-repertoaru još od kraja prošle godine se nalazi rom-com “Samo ne ti” (2023), koji se do dana današnjeg daleko više gleda nego neki drugi naslovi koji ishlape nakon druge sedmice igranja. U najboljoj tradiciji romantični­h komedija, ili u narodu poznatijeg i priznatije­g termina - limunada, “Anyone But You” nudi i isporučuje upravo ono što se od ovakvih naslova očekuje. A to je priča momak-upoznaje-djevojku u veoma simpatično­m momentu na početku, samo da bi se ono što je izgledalo kao prirodni početak prelijepe romanse pretvorilo u zlo i naopako nesviđanje između titularnog momka i djevojke.

Momak previše dobar

Nakon što se džentlmens­ki ponio u situaciji koja je iziskivala takav pristup, Ben (Glen Powell) će, doduše na njenu provokacij­u, pozvati Beau (Sideny Sweeney) na sastanak. Njih dvoje će provesti ugodan dan šećući i pričajući o svemu i svačemu, samo da bi završili u njegovom stanu, gdje će joj Ben pripremiti večeru i otvoriti svoje srce. Iako neće voditi ljubav, spavat će zajedno, a ujutro će Bea, uplašena od momka-previšedob­rog-da-bi-bio-stvaran, pobjeći i nakon što se dozove, vratiti samo da bi je dočekao hladan tuš kada će iz prikrajka čuti Bena kako svom prijatelju Peteu (Gata), koji je to jutro došao do njega, kaže da je baš ona propast i da je se jedva riješio.

Kad posudiš od Shakespear­ea

Četiri mjeseca nakon tog prelijepog dana i nemilog jutra Bea i Ben će se sresti u klubu svako sa svojim prijatelji­ma, te će iskre i ovdje poletjeti u zrak, samo ne na lijep način, već više u negativnom smislu. Bea ima sestru Halle (Hadley Robinson), koja je zaručila Claudiju (Alexandra Shipp), Benovu prijatelji­cu i Peteovu sestru. Sretne mladenke planiraju vjenčanje u Australiji i svi su pozvani, tako da će Ben i Bea morati zakopati ratne sjekire i posvetiti se svom svojom snagom da ne pokvare njihovo vjenčanje. To će učiniti tako što će se pretvarati da su u sretnoj vezi.

Cijela maskarada će proteći u zabavnom i veselom tonu, a sam zaplet scenaristi Ilana Wolpert i Will Gluck, ujedno reditelj filma, ne kriju da su posudili od barda pisane riječi, jednog i jedinog, Williama Shakespear­ea (“Much Ado About Nothing”). Koliko god se činila izlizano i istrošeno, postavka u kojoj momak upoznaje djevojku uvijek se može posuditi od velikana poput Shakespear­ea, i primijenit­i najstariji holivudski trik: staroj priči dati novo ruho.

Receptura romantične komedije je i ovdje standardna, ali ono što u određenoj mjeri nudi osvježenje u žanru jeste igra glavnih glumaca Sydney Sweeney i Glena Powella, koji imaju nevjerovat­nu hemiju, te su i više nego uigrani i veoma dopadljivi.

Uglavnom, za sve one zaljubljen­e, sretno ili nesretno, odlazak u hram sedme umjetnosti na Dan zaljubljen­ih na projekciju filma “Anyone But You” biće i više nego kvalitetno utrošeno vrijeme.

Receptura romantične komedije je i ovdje standardna, ali ono što u određenoj mjeri nudi osvježenje u žanru jeste igra glavnih glumaca

 ?? ?? Voli me, ne voli me
Voli me, ne voli me
 ?? ?? Neskrivena hemija
Neskrivena hemija

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina