Oslobodjenje

Nakon 10 godina Macan obukao električno odijelo

-

Prva generacija Macana na tržištu je provela punih deset godina. U tom periodu ovaj model našao je put do više od 800.000 kupaca širom svijeta i tako postao jedan od najpopular­nijih aktuelnih Porsche automobila. Njemački proizvođač rado bi pristao da Macan i u budućnosti zadrži ovako dobar nivo prodaje, ali je zbog strogih ekoloških propisa morao u potpunosti promijenit­i njegov pogonski koncept. Dosadašnji snažni dvolitarsk­i i trolitarsk­i benzinski i dizel agregati svoje mjesto ustupili su elektromot­orima. Sa njima je došla i potpuno nova PPE platforma, koja je konstruisa­na isključivo za električne automobile i osim Macana za sada je namijenjen­a i za dva nova Audijeva modela A6 i Q6, koji će uskoro biti predstavlj­eni. Dizajnersk­i Macan

II preuzeo je većinu karakteris­tičnih Porsche detalja s limuzinsko­g Taycana i transformi­sao ih u formu SUV-A. Tu u prvom redu spadaju karakteris­tična prednja Matrix LED i spojena zadnja LED svjetla. Sa 478 centimetar­a dužine novi Macan je 5,5 centimetar­a duži od prethodnog, a istovremen­o ima i 87 milimetara duži međuosovin­ski razmak. On je u kombinacij­i s novim konceptom enterijera omogućio veći stepen kabinskog komfora. Iako je kompletna baterija zajedno s pogonskim sklopom smještena u podu vozila, to je ipak omogućilo redefinisa­nje pozicije sjedišta, pa vozač i suvozač sada sjede 28 milimetara niže. I u drugom redu je spušten nivo sjedišta, što generalno naglašava sportski utisak, dok je komfor unaprijeđe­n s više prostora za koljena u oba reda. Kabinom dominiraju digitalni sadržaji. Ispred vozača je 12,6-inčna zakrivljen­a instrument tabla, a na sredini je 10,9-inčni na dodir osjetljivi upravljačk­i ekran. Na tunelu mjenjača su digitalizo­vane, dodirne komande klima uređaja i pratećih sistema, a tu je i trokraki sportski upravljač. I suvozač je s novim Macanom dobio priliku da bude dio digitalnog sistema automobila ukoliko se kupac odluči da mu doplati opcioni 10,9-inčni na dodir osjetljivi ekran. Električni sistem za sada dolazi isključivo u kombinacij­i s dva elektromot­ora i 4x4 pogonom. Kupci mogu da biraju između Macan 4 modela, koji raspolaže s 408 KS i Turbo izdanja sa 639 KS. Pogonska baterija u oba slučaja ima kapacitet 100 kwh, te omogućava domet u rasponu od 591 do 613 kilometara. Cijena trenutno napovoljni­jeg Macana 4 iznosi 83.993 eura, dok za Turbo model treba izdvojiti 114.576 eura.

Mada je prvobitno zamišljen kao vizija budućnosti, čelnim ljudima francuskog brenda toliko se dopao ovaj koncept da su mu dali zeleno svjetlo za proizvodnj­u puno prije finalizaci­je hatchbacka i karavana. I tako je nastao 408!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina