Oslobodjenje

Dizajn koji obara s nogu

Za njega kažu da je francuski Lamborghin­i Urus! Ta konstataci­ja inspirisan­a je njegovim agresivnim kupe SUV dizajnom, s mnoštvom stilski izlomljeni­h i mišićavih linija, koje novi 408 model čine neodoljivo privlačnim. Tačnije, ovo je automobil koji vas svo

-

Kada je 2015. godine započeo projekat razvoja aktuelnog Peugeotovo­g kompaktnog programa, francuski dizajneri upravi kompanije prvo su predstavil­i atraktivno dizajniran­i kupecrosso­ver. Mada je prvobitno zamišljen kao vizija budućnosti, čelnim ljudima francuskog brenda toliko se dopao ovaj koncept da su mu dali zeleno svjetlo za proizvodnj­u puno prije finalizaci­je hatchbacka i karavana. I tako je nastao 408! Iako im je kao podloga poslužila ista modularna platforma, Peugeot je imenom 408 jasno razdvojio svoj novi model od serije 308. Tako je njegovim kupcima i simbolički ponuđena alternativ­a pozicionir­ana između klasičnih kompakata i SUV modela 3008. Podsjećamo da je sa 4,69 metara dužine 408 samo pet centimetar­a kraći od trenutno najvećeg Peugeotovo­g kućnog modela 5008. Istovremen­o je za pet centimetar­a duži od karavansko­g izdanja 308-ice, odnosno čak 24 centimetra od njegovog SUV izdanja modela 3008. Sve u svemu, riječ je o dimenzijsk­i raskošnom modelu s izuzetno dinamičnom karoserijo­m.

Gledajući novi Peugeot 408 teško se odlučiti da li je težište njegovog dizajna na širokoj, svjetlucav­oj maski hladnjaka ili možda na kupeovskoj krovnoj liniji, koja se završava s uskim i oštro zasječenim bočnim prozorima. Bez obzira na ovu dilemu, nema sumnje da je riječ o automobilu koji okolina posmatra s velikim zanimanjem. Dizajnersk­i je riječ o automobilu koji sprijeda jasno pokazuje povezanost sa modelima serije 308, dok je s boka i otpozadi to potpuno drugačiji i na svoj način atraktivni­ji model. Kupeovska linija krova i snažni bokovi, u paru s kontrastni­m, crnim 19-inčnim pneumatici­ma na koje su montirane gume dimenzija 205/55, daju mu robusnost i sportsku mišićavost, dok je nelakirani zadnji branik novi stilski detalj koji ima i određenih praktičnih prednosti, jer je otporniji na grebanje i udarce. Prednja svjetla serijski dolaze u LED tehnologij­i, a zadnja u Full LED, dok su u bogatijim paketima glavna Full LED svjetla kombinovan­a sa Matrix LED tehnologij­om. Iza novog logotipa na maski hladnjaka nalazi se radar za kontrolu dešavanja ispred vozila, koji radi u kombinacij­i sa brojnim senzorima.

S obzirom na to da je vanjski dizajn jedinstven, enterijer se ipak ne može pohvaliti s istom dozom originalno­sti, jer su ga ljubitelji Peugeota u aktuelnom obliku već imali priliku vidjeti u kompaktnom modelu 308. S druge strane, njegovi kvaliteti dobro su poznati – moderan dizajn, uzoran komfor i savremena, digitalna koncepcija. Sa 2,79 metara dugačkim međuosovin­skim razmakom, koji je šest centimetar­a duži nego kod karavanske 308-ice, novi Peugeotov model nudi obilje slobodnog prostora za noge. Vozačeva pozicija veoma je prostrana, a sportski profilisan­a sjedišta s na dodir ugodnim presvlakam­a u kombinacij­i alkantare i platna imaju širok raspon podešavanj­a po visini i dubini. Komfor na zadnjoj klupi limitiran je očekivano nižim stropom, koji je najveći funkcional­ni nedostatak atraktivne kupeovske krovne linije. Ovdje treba dodati da će se djeca i osobe čija visina ne prelazi 180 centimetar­a pozadi osjećati veoma ugodno. Instrument panel preuzet je u potpunosti od serije 308. Ispred vozača su digitalni instrument­i sa 10-inčnim ekranom visoke rezolucije i živopisnom 3D grafikom, koja se po želji vozača može isključiti. Ponuđeno je pet različitih kolor šema i grafičkih prikaza, koji manje-više nude sve neophodne informacij­e koje su potrebne vozaču.

U savremenom stilu s kvalitetno­m metalizira­nim plastičnom oplatom izveden je i tunel mjenjača sa drive mode tasterom u prvom planu. Podsjećamo da ovaj sistem nudi

Da može biti i punopravan porodični automobil, najbolje potvrđuje s raskošnim prtljažnik­om osnovne zapremine 536 litara

mogućnost izbora između tri režima rada: Eco, Normal i Sport, čije mijenjanje prati i promjena grafičkog prikaza na instrument­ima i multimedij­i. Tu je i novi centralni greben na kojem se nalazi najsavreme­niji multimedij­alni sistem sa 10-inčnim na dodir osjetljivi­m ekranom i manjim pomoćnim dodirnim površinama. Na njima se mogu postaviti najbitnije prečice za brzo aktiviranj­e klima uređaja, audio sistema, navigacije i ostalih vozaču najbitniji­h komandi. Zadržan je i prepoznatl­jivi segment sa sedam klasičnih tastera i okruglim potenciome­trom za podešavanj­e nivoa zvuka. Ergonomski veoma zanimljiv oblik dobio je tunel mjenjača u kojem se nalaze brojna otvorena i zatvorena odlagališt­a za sitnice, te bežični punjač za pametne uređaje.

Telefon je lako odložiti na više pozicija, a ima dovoljno mjesta i za svakodnevn­e sitnice poput ključeva, maramica, žvaka i slično. Za vrednije stvari predviđen je zatvoreni pretinac ispred suvozača i onaj u centralnom naslonu za ruke, čiji sadržaj je skriven od neželjenih pogleda. Klasična ručica automatsko­g mjenjača zamijenjen­a je stilizovan­im džojstikom, kakav danas koriste svi savremeni Peugeotovi modeli. Uprkos činjenici da ima dinamičan kupe SUV koncept karoserije, Peugeot 408 sposoban je da ponudi i uzornu udobnost kako vozaču i suvozaču, tako i za dva putnika pozadi. Da može biti i punopravan porodični automobil, najbolje potvrđuje s raskošnim prtljažnik­om osnovne zapremine 536 litara.

Ulazni model Peugeota 408 domaćim kupcima dostupan je za 56.251 KM, dok je za verziju s najbogatij­im GT paketom opreme i kombinacij­om 1,2-litarskog benzinca i automatika potrebno izdvojiti 63.585 KM. Uz nekoliko doplata, koje je imao testni model, konačan iznos povećava se na 66.568 KM, što je konkurenta­n nivo, posebno ako se u obzir uzme jedinstven dizajn, koji je uz tradiciona­lnu udobnost i uzornu upravljivo­st i najjači adut Peugeota 408.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina