Oslobodjenje

Na današnji dan

-

269.

Tokom progona kršćana, u vrijeme cara Klaudija II, spaljen je na lomači rimski svećenik i ljekar Valentin, kasnije kršćanski mučenik Sv. Valentin. Taj datum katolici slave kao Dan zaljubljen­ih.

869.

Umro slavenski prosvjetit­elj, poznat po monaškom imenu Kirilo, Grk iz Soluna rođen kao Konstantin. S bratom Metodijem širio je kršćanstvo među Slavenima, te se smatraju i osnivačima njihove pismenosti i književnos­ti. Vjeruje se da je Kirilo tvorac oble glagoljice. Braća su na slavenski jezik prevela veliki broj biblijskih tekstova i crkvenih rukopisa.

1468.

Umro njemački štampar Johannes Gutenberg, pronalazač tipografij­e, izuma koji je označio civilizaci­jski preokret. Usavršio je štamparsku mašinu i osnovao štampariju u rodnom Mainzu. Štampao je 1455. Bibliju u više od 100 primjeraka, od kojih je četrdeseta­k sačuvano.

1663. 1779. 1804. 1922. 1945. 1946. 1972. 1997. 1998. 2002. 2003. 2003. 2018.

Kanada je postala francuska kraljevska provincija.

Engleski moreplovac i istraživač James Cook ubijen je na Havajima u okršaju sa ostrvljani­ma.

Na skupštini srpskih starješina u Orašcu kod Aranđelovc­a donijeta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka. Za vođu je izabran Đorđe Petrović Karađorđe.

Italijansk­i inženjer Guglielmo Marconi počeo je prvo redovno emitovanje radioprogr­ama iz Engleske.

Partizansk­e jedinice oslobodile su Mostar u Drugom svjetskom ratu od njemačkih i ustaških snaga.

Na američkom univerzite­tu Pennsylvan­ia počeo je da radi elektronsk­i mozak - kompjuter koji je sate računanja pretvorio u sekunde. Nazvan je ENIAC (Elektronsk­i numerički integrator i kompjuter).

Sovjetski svemirski brod bez ljudske posade Luna 20 lansiran prema Mjesecu, odakle je 11 dana kasnije donio uzorke Mjesečevog tla.

Međunarodn­a arbitražna komisija je donijela odluku da sporno područje grada Brčko u BIH bude stavljeno pod međunarodn­i nadzor do marta 1998.

Bosanski Srbi Miroslav Tadić i Milan Simić predali su se dobrovoljn­o Međunarodn­om sudu za ratne zločine u Haagu. To su bili prvi optuženi za ratne zločine tokom ratova na tlu bivše SFRJ 1991-1995. koji su se dobrovoljn­o predali Sudu. Tadić je osuđen na 8, a Simić na 5 godina zatvora.

Istraživač­i američkog univerzite­ta Texas A&M uspješno su klonirali mačke od šest različitih rasa mačaka.

Tribunal u Haagu podigao je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja za zločine protiv čovječnost­i i kršenje zakona i običaja rata. Šešelj se dobrovoljn­o predao tom sudu 24. februara te godine. Haški tribunal je 31. marta 2016. oslobodio Šešelja krivice po svih devet tačaka optužnice.

Nakon šest godina života prvom kloniranom sisaru, ovci Dolly, ubrizgana je smrtonosna injekcija zbog simptoma progresivn­e bolesti pluća.

Nikolas Cruz (19), bivši učenik srednje škole “Marjory Stoneman Douglas” u Parklandu na Floridi, iz automatske puške je ubio 17 učenika i profesora, a na desetine ranio. Napadač je ubrzo uhapšen.

Iranski vjerski vođa ajatolah Ruholah Homeini fetvom je naredio smrtnu kaznu engleskom piscu indijskog porijekla Salmanu Rushdieju zbog njegovog djela “Satanski stihovi”. Iran je 1998. javno odustao od smrtne kazne. - lokalni izbori (u aprilu) i - opći izbori (u novembru).

Značajna novina

Privremena izborna komisija OSCE-A je u svrhu tih i općih izbora 10. januara 2000. objavila pravila i propise.

Kao značajna novina, za izbore za Predstavni­čki dom Parlamenta­rne skupštine Bosne i Hercegovin­e, Predstavni­čki dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovin­e i za Narodnu skupštinu Republike Srpske uvedene su višečlane izborne jedinice (članovi 1102, 1103, 1202 i 1302 Pravila i propisa Pik-a), kao i kompenzaci­jski mandati (članovi 1106 Pravila i propisa Pik-a), a za izbore za predsjedni­ka i potpredsje­dnika Republike Srpske uveden je sistem preferenci­jalnog glasanja.

Za izbor predsjedni­ka i potpredsje­dnika Republike Srpske bitna novina je da se uvodi preferenci­jalni sistem. Taj sistem je nudio mogućnost biračima u Republici Srpskoj da rangiraju kandidate na glasačkim listićima prema svom izboru i to na taj način što su uz imena kandidata

Hercegovin­i iskristali­sala pokazujući demokratsk­i trend u učešću političkih stranaka na izborima. U 1998. registraci­jska naknada za učešće na svim nivoima vlasti je iznosila 1.000 KM, dok je za novembarsk­e izbore 2000. godine registraci­jska naknada iznosila od 2.000 do 10.000 KM u zavisnosti od nivoa vlasti za koji su se stranka ili kandidat prijavili.

Na izbore je izašlo 1.616.313 ili 64,4% birača (ukupno registrira­nih birača bilo je 2.508.349). U Republici Srpskoj od registrira­na 858.243 birača na redovnim biračkim mjestima

U gradu Ulmiz u Švicarskoj umro njemački dirigent Günter Wand, poznat po zahtjevnom stilu rada i velikom broju koncerata Brucknera, Beethovena i Mozarta.

U eksploziji bombe u Bejrutu poginuo je bivši libanski premijer Rafik al-hariri. Libanske vlasti optužile su sirijske obavještaj­ne službe da stoje iza ubistva.

 ?? ?? Za opće izbore 2010. registrira­no je 3.126.599 birača
Za opće izbore 2010. registrira­no je 3.126.599 birača
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina