Oslobodjenje

Miris cimeta osvježava

Kada spremate hranu i ne možete se riješiti neugodnog mirisa, na štednjak stavite lonac s vodom i cimetom

-

Recept

Stručnjaci tvrde da ova namirnica, koju sigurno imate u svojoj kuhinji, ubija sve neugodne mirise nakon kuhanja. Ako imate problem s neugodnim mirisima koji se šire po vašem domu dok pržite, kuhate ili pečete pojedinu hranu, uz mali trik ćete brzo riješiti stvar. Iskoristit­e cimet, začin koji vjerovatno već imate u kuhinji, ali na malo drugačiji način. Kada spremate hranu i ne možete se riješiti neugodnog mirisa (nemate kuhinjsku napu), na štednjak stavite lonac s vodom pa u njega dodajte jedan ili dva štapića cimeta i lagano kuhajte. Miris cimeta ispunit će svaku prostoriju.

Ako se iz pećnice širi neugodan miris, zagrijte je na 250 stepeni pa na papir za pečenje stavite štapić cimeta i ostavite nekoliko minuta. Čim osjetite ugodan miris, isključite pećnicu i otvorite vrata.

Osim za čišćenje, cimet će vam poslužiti i u borbi protiv mrava. Oni ne podnose ovaj miris pa na mjestima na kojima ih primijetit­e posipajte malo cimeta i mravi će nestati.

Efikasan je i za tjeranje moljaca. Pomiješajt­e malo cimeta, lavande i ružmarina pa sve stavite u platnenu vrećicu. Stavite te vrećice u ormar i riješit ćete se nepoželjni­h gostiju.

Umjesto upotrebe osvježivač­a prostora, mirisnih svijeća ili različitih sprejeva, ugodan miris u domu možete pronaći i u svojoj ostavi ili hladnjaku. Primjera radi, nakon kuhanja na još toplu, ali isključenu ploču štednjaka dobrojesta­vitimaloos­ušenogružm­arina. Ugodan miris brzo će se proširiti prostorom. Isti postupak vrijedi i za cimet.

Koru od citrusa ne treba baciti, ostavite je neka se suši na radijatoru i osvježava prostor. Ugodan miris dat će i poprženi šećer na tavi. Miris bijelog luka s dlanova može se odstraniti ako se ruke istrljaju svježim peršinom i kuhinjskom soli.

Ne baš ugodan miris širi se prostorom kad se kuhaju brokula, kelj ili kupus. No, ako u vodu za kuhanje dodate kašiku octa i šećera, miris će nestati. Mali trik pomoći će i da se odstrani miris pržene ribe ili mesa. Tu će pomoći jabuka koju, narezanu na kriške, stavite nakratko u ulje u kojoj se riba ili meso prži. Nakon kuhanja radnu površinu dobro je prebrisati običnim bijelim octom. Neugodan miris iz pećnice može se odstraniti ako je, još toplu, pospemo s malo kuhinjske soli.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina