Oslobodjenje

Borac protiv Sarajeva u četvrtfina­lu Kupa BIH

Sudar velikih rivala najzanimlj­iviji je duel završnice takmičenja • Igraju se po dva meča, prvi su na programu 28. februara, a revanši 13. marta

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ Z. Š. S. R.

Nakon što su proteklog vikenda okončani mečevi osmine finala Kupa Bosne i Hercegovin­e u fudbalu, u prostorija­ma Nogometnog/ Fudbalasko­g saveza BIH u Sarajevu izvučeni su parovi četvrtfina­la.

Dvije utakmice

Najviše pažnje svakako izaziva duel između lidera Premijer lige Borca i Sarajeva koje ima ambicije da ode do kraja u ovom takmičenju. Ostali parovi su: Posušje - Sloga, Jedinstvo - Zrinjski i Široki Brijeg - Velež.

Četvrtfina­la se igraju u formatu dvije utakmice, kao i polufinala te finale. Prve četvrtfina­lne utakmice na rasporedu su 28. februara, a revanši 13. marta.

Sportski direktor Sarajeva Senijad Ibričić svjestan je da je žrijeb mogao biti lakši, ali i da je, ukoliko je imperativ osvajanje Kupa, prije ili kasnije neminovno igrati protiv najtežih protivnika.

- Sigurno da uvijek razmišljaš o malo lakšim protivnici­ma, ali svakako, ako želiš osvojiti Kup, moraš igrati sa svima njima i pobijediti ih prije ili kasnije, tako da mislim da je to sasvim normalno, rekao je Ibričić i osvrnuo se na utakmice Sarajeva i Borca ove sezone, obje završene 1:1.

- To je dokaz da će i ove dvije utakmice biti neizvjesne, posebno jer se radi o Kupu, a i mi i oni želimo ići do samog kraja. Potvrda je to da će biti dobre utakmice, naša je mala prednost možda ta što prvu igramo u Banjoj

Luci, a revanš pred popunjenim Koševom. Jedva čekam utakmice. Plan je da dođemo do kraja, a taj put počinje s Borcem. Kao što sam rekao, ako želimo osvojiti Kup, svakako moramo igrati sa svima, poručio je sportski direktor kluba sa Koševa.

Titulu Kupa brani Zrinjski, koji je imao sreće u žrijebu jer je za protivnika dobio Jedinstvo iz Bihaća.

Predstavni­k Zrinjskog Mario Pandža novinarima je rekao kako mostarski klub svakako želi proći u polufinale najmasovni­jeg takmičenja.

Opravdati ulogu favorita

- Očekivanja su da ostvarimo plasman u polufinale. Naše ambicije bile bi iste i da je protivnik neki drugi klub u četvrtfina­lu, kazao je Pandža.

Ambicije plemića su kao i obično na najvišem nivou, tako da bi sve osim osvajanja trofeja smatrali neuspjehom.

- U svakom slučaju, naše ambicije u ovom takmičenju su iste kao i prošle godine, a to je probati otići do kraja. Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti u tome, a sljedeća prepreka je Jedinstvo iz Bihaća. Radujemo se tim utakmicama, te ćemo pokušati opravdati ulogu favorita, poručio je Pandža.

Zanimljivo će biti i u hercegovač­kom derbiju između Veleža i Širokog Brijega jer obje ekipe imaju velike ambicije u Kupu.

Adžem novi trener GOŠK-A

Admir Adžem novi je trener GOŠK-A, a jučer je zvanično predstavlj­en u klubu iz Gabele.

Pedesetogo­dišnji stručnjak vodio je FK Goražde u ovoj sezoni Prve lige, a saradnju sa GOŠK-OM dogovorio je nakon što je ovaj klub ostao bez trenera Tonija Karačića s kojim je u ponedjelja­k dogovoren sporazumni raskid ugovora.

Adžem je dogovorio saradnju na godinu i po, a debitovat će već u subotu, kada GOŠK gostuje Igmanu u Konjicu. Zanimljivo je da će tada na suprotnim stranama biti dva bivša kapitena i trenera Željezniča­ra Admir Adžem i Edis Mulalić.

Naše ambicije u ovom takmičenju su probati otići do kraja, rekao je predstavni­k Zrinjskog Mario Pandža

Henriksen preuzeo Mainz

Danski fudbalski stručnjak Bo Henriksen novi je trener njemačkog Mainza. Četrdesetd­evetogodiš­njak je vodio švicarski Zürich, a s njemačkim klubom potpisao je ugovor do kraja sezone 2025/26.

Na mjestu glavnog trenera Mainza zamijenit će Jana Siewerta. Ovo je druga promjena na klupi Mainza ove sezone nakon što je još jedan Danac, Bo Svensson, vodio klub od januara 2021. do novembra 2023. godine.

Mainz je nakon 21 utakmice na pretposlje­dnjem, 17. mjestu Bundeslige s 12 bodova, koliko ima i posljednji Darmstadt.

 ?? / SPORT1 ?? Detalj sa jednog od prošlih duela Borca i Sarajeva
/ SPORT1 Detalj sa jednog od prošlih duela Borca i Sarajeva
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina