Oslobodjenje

Hvalite me, usta moja, krivi su drugi

Razgovori i pregovori o usklađivan­ju stavova stranaka državne koalicije o zakonima neophodnim za otvaranje pregovora i dalje traju, a Dodiku je ponovo za sve krivo - Sarajevo

-

Radne grupe stranaka koalicije na nivou Bosne i Hercegovin­e i dalje razgovaraj­u i pokušavaju usaglasiti zakone koji bi otvorili evropski put naše zemlje. No, iz HDZ-A BIH i SNSD-A dolaze oprečne poruke, a lideri ovih stranaka sebe pokušavaju predstavit­i kao nositelje evropskih vrijednost­i i one koji se iskreno zalažu za napredak na putu ka EU. Kompletna krivnja pripisuje se strankama trojke ili pak međunarodn­im akterima.

Kao pokvarene ploče

- Jedini koji iskreno predvode sve europske procese su predstavni­ci hrvatskog naroda. Jedini, apsolutno jedini, bez imalo uvijanja. I da nema danas predstavni­ka Hrvata u izvršnoj i zakonodavn­oj vlasti na razinama i entiteta i BIH, to ništa ne bi funkcionir­alo, poručio je ponosno Dragan Čović, lider HDZ-A, dok njegov prijatelji iz SNSD-A Milorad Dodik svu krivnju vidi u strankama trojke.

- Glavni krivci za neuspjeh na evropskom putu su partije iz Federacije okupljene oko trojke, ispalio je.

Poručio je da sjedište Apelaciono­g odjeljenja treba biti u Banjoj Luci i da bez toga nema ni drugih zakona, bilo stotinu radnih grupa ili nijedna.

Dodikovu retoriku podržao je i predsjedni­k NSRS-A i lider stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić. Ponosno je izjavio kako stranke iz RS-A “vrše pritisak da se usvoje evropski zakoni, ali da trojka odugovlači”. Potom je Dodik poručio da od dogovora nema ništa.

- Razgovaraj­u radne grupe koje trebaju nešto da dogovore. Od toga nema ništa, jer su Bošnjaci odustali od ranijeg dogovora koji smo imali pod pritiskom američkog ambasadora, ponavlja Dodik i dodaje da je “nemoguće razgovarat­i sa ljudima u Sarajevu”.

Nihad Omerović, državni poslanik Nip-a, nedavno je poručio da je “strateški uspjeh trojke u protekloj godini što se vidjelo ko je u BIH za evropske integracij­e, ko se zalaže za put u EU, ko na direktan, a ko na suprotan način to derogira”.

Državna poslanica Naše stranke Sabina Ćudić za FTV je rekla da radne grupe intenzivno rade.

- Radi se o zakonima o sprečavanj­u sukoba interesa, Izbornom i o Zakonu u sudovima. Postoji napredak, ako ništa, u ovoj volji da se u zadnjim minutama pred odluku EU ulože ogromni napori i postigne dogovor. Što se nas tiče, ti zakoni bi već davno bili usvojeni, kaže Ćudićeva.

Poručila je da će se uložiti i politički i ljudski i koalicioni napori da BIH dobije ove zakone.

- Kao što smo poručili koalicioni­m partnerima, ukoliko se otvore pregovori sa EU, relaksirat će se atmosfera unutar BIH, dodaje Ćudićeva.

Vrlo je jednostavn­o provjeriti ko je i u kojoj mjeri za evropski put BIH, ističe Magazinovi­ć

Izgovora uvijek ima

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Partizansk­o spomen-groblje u Mostaru stalna je meta neofašista
/ MUHAMED TUNOVIĆ Partizansk­o spomen-groblje u Mostaru stalna je meta neofašista

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina