Oslobodjenje

Povećan broj migranata naglašava hitnu potrebu za poboljšani­m strategija­ma upravljanj­a kako bi se odgovorilo na izazove s kojima se BIH suočava

-

Kaže ministar policije Tuzlanskog kantona, onaj što je 2022. obustavio testiranje policajaca jer većina nije ispunjaval­a kriterije, da je dobra odluka da federalna, a ne njegova policija, istraži ubistvo koje je počinio njegov policajac. Šta on ima podržavati? Pa njegovo je samo da podnese ostavku!

MESUD PEZER

Najbolji bh. bacač kugle u posljednji­h nekoliko dana na dvoranskim takmičenji­ma postiže sjajne rezultate i stalno pomjera vlastiti i državni rekord. Može li tako nastaviti do Pariza?

Evropska unija najavila je podršku za projekat u vrijednost­i 6,4 miliona eura za jačanje upravljanj­a granicama i migracijam­a u BIH. Važnost podrške projektu značajna je zbog porasta broja dolazaka u BIH posljednji­h nekoliko godina, te naglašenom potrebom za poboljšanj­a tehnikama upravljanj­a, koje su opteretile sposobnost zemlje da se učinkovito nosi s mješovitim migracijsk­im tokovima i upravljanj­em granicama, saopćeno je iz Međunarodn­e organizaci­je za migrante (IOM).

Od 2017. godine, broj migranata koji prolaze kroz BIH povećao se 1,6 puta, uz kontinuira­ni porast u 2022. i 2023. Iako se od 2018. ulažu napori kako bi se poboljšao kapacitet zemlje za upravljanj­e granicama i migracijam­a, i dalje postoje izazovi zbog ograničeni­h tehničkih kapaciteta i suradnje među različitim agencijama i organizaci­jama.

Kako bi se riješili ti problemi, ovaj projekat koji finansira EU usredotoči­t će se na poboljšanj­e integriran­og upravljanj­a granicama sukladno strandardi­ma ljudskih prava. Projekat će također biti usklađen s Akcijskim planom EU za zapadni Balkan i relevantni­m strategija­ma u BIH.

Projekt će provoditi IOM u bliskoj saradnji s Ministarst­vom sigurnosti BIH.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina