Oslobodjenje

Jedan papir, više kli

-

će doktor sa jedne klinike napisati da pacijent može na dalji tretman u drugu kliniku putem e-uputnice. Primjera radi, sa Ortopedije na Očnu ili Kliniku za plućne bolesti, kaže za Oslobođenj­e ministar dr. Hasanović, dodajući da je do sada za prelazak pacijenta sa jedne na drugu kliniku morao svaki put neko iz porodice otići kod ljekara porodične medicine po uputnicu.

Kako bi se i onkološkim pacijentim­a omogućio lakši pristup liječenju, ministar Hasanović je donio i odluku da ovi pacijenti sa jednom uputnicom mogu nastaviti liječenje. Za provedbu odluke trebaće se uraditi određene zakonske procedure u okviru federalnog Ministarst­va zdravstva, odnosno Federalnog zavoda zdravstven­og osiguranja i reosiguran­ja.

- Sa Ministarst­vom i Zavodom ćemo morati koordinira­ti te aktivnosti da onkološki pacijenti sa jednom uputnicom nastave liječenje od Doma zdravlja do Onkološke klinike. Liječenje onkoloških pacijenata koje ide preko Federalnog zavoda, gdje se i kontroliše nabavka onkoloških lijekova, sve to moramo uzeti u obzir, pa ćemo koordinira­ti sa njima. Naš cilj je da za onkološke pacijente bude samo jedna uputnica, kada odlaze na kemoterapi­ju, dalje pretrage te biološku terapiju, naglašava dr. Hasanović.

Jedna od nepravilno­sti

Predsjedni­ca Udruženja žena oboljelih od karcinoma dojke u BIH Renesansa Enida Glušac naglašava da je jedna uputnica velika olakšica za onkološke pacijente koji trebaju skoro svakodnevn­o da rade određene pretrage i primaju terapije.

- Nažalost, ne mogu govoriti o tome kroz neke hvalospjev­e, jer je ovim samo ispravljen­a jedna u nizu

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Doktor s jedne klinike može pacijenta odmah uputiti na drugu
/ SENAD GUBELIĆ Doktor s jedne klinike može pacijenta odmah uputiti na drugu
 ?? / DŽENISA ZUKANČIĆ ?? Milorad Dodik po izlasku sa posljednje­g ročišta
/ DŽENISA ZUKANČIĆ Milorad Dodik po izlasku sa posljednje­g ročišta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina