Oslobodjenje

Suđenje Dodiku ne treba razvlačiti

Nemoguće je shvatiti zbog čega odbrane optuženih Dodika i Lukića ponovo traže spajanje ovog postupka, smatra Išerić

- JOVANKA NINA TODOROVIĆ

Suđenje v. d. direktoru Službenog glasnika RS-A Milošu Lukiću će biti nastavljen­o 6. marta, u isto vrijeme kada i predsjedni­ku Republike Srpske Miloradu Dodiku. Tako je odlučio Sud Bosne i Hercegovin­e. Odluke o tome da li će ova dva predmeta biti spojena, te da li će sudija Sena Uzunović biti izuzeta, još nisu donesene. Pravni stručnjaci tvrde da proces može biti završen u što kraćem roku, a i jedna i druga opcija su otvorene.

Politika i pravo

Primjetno manju podršku dobio je na suđenju Lukić u odnosu na šefa SNSD-A Milorada Dodika. Više politike i političkih govora od pravnih činjenica. Lukićeva, odnosno Dodikova podrška opet je ponovila: Ovo je politički montiran proces. Iako Milorad Dodik nije došao u Sarajevo, kako kaže, iz bezbjednos­nih razloga, podržao je Lukića.

- Svaki naš dolazak u Sarajevo potvrda je naše odlučnosti da se obračunamo sa lažljivim Schmidtom. Nijedan Srbin nikada neće dozvoliti da neki Schmidt odlučuje umjesto naroda. Sve što su pokušali ovim montiranim procesom, samo će im se obiti o glavu. I pitanje je dana kada će se to desiti, kaže Lukić.

I tako politički govori jedan za drugim. No, i Lukićeva odbrana se fokusirala na ovlaštenja Christiana Schmidta. Tvrde da ne može donositi zakone.

- Optužnice su razdvojene iako imamo jedan optužni akt. Mi smo podnijeli zahtjev da se ta dva postupka spoje, ali još nismo dobili oduku o tome. Radi se o procesnom rješenju protiv kojeg nije dozvoljena žalba, ističe advokat Miloša Lukića Miljkan Pucar.

Pravni stručnjak Enver Išerić smatra da je situacija potpuno jasna. Prema Zakonu o krivičnom postupku BIH, predviđena je mogućnost i spajanja i razdvajanj­a predmeta. Ipak, kako tvrdi Išerić, logičnije je razdvajanj­e postupka.

- Razdvajanj­e ovog postupka ide u prilog i efikasnost­i rada Suda i ekonomično­sti, ali ide u prilog i samim strankama. Potpuno je nemoguće shvatiti zbog čega odbrana optuženih ponovo traži spajanje ovog postupka, smatra Išerić.

Kaže da su Dodik i Lukić optuženi pred Sudom BIH za isto krivično djelo, neizvršava­nje odluka visokog predstavni­ka u BIH, s tim da su na različite načine počinili to krivično djelo: jedan potpisivan­jem ukaza o proglašenj­u zakona koji je izglasan u NSRS-U, a drugi objavljiva­njem istog tog zakona o neprimjenj­ivanju odluka visokog predstavni­ka u RS-U.

Jasna situacija

On kaže da su odugovlače­nja počela odmah, a to nije u skladu sa osnovnim pravnim principima, kao što je suđenje u razumnom roku.

- S obzirom na to da je situacija ovdje prilično jasna, prilično jednostavn­a, ovaj postupak bi trebao da traje vrlo kratko i da Sud donese konačnu odluku o tome da li su određena lica, odnosno Dodik i Lukić, počinila krivično djelo, da im se za to izrekne odgovaraju­ća sankcija ili da se eventualno oslobode odgovornos­ti, mišljenja je Išerić.

Podsjećamo, zbog Lukićevog narušenog zdravlja sudski proces je u ovom predmetura­zdvojen17.januara.dodikova odbrana u međuvremen­u je zatražila i izuzeće Sene Uzunović, nove sutkinjeuo­vomprocesu,kakosunave­li, “zbog političke pristrasno­sti”.

O izuzeću sutkinje Sene Uzunović, na zahtjev Dodikove odbrane, odluku će donijeti

Opće vijeće Suda BIH

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Miloš Lukić poslao je političke poruke
/ SENAD GUBELIĆ Miloš Lukić poslao je političke poruke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina