Oslobodjenje

Nova Vlada i u Livnu

Novi-stari premijer Ivan Vukadin kaže da se mnogo toga u vlasti Livanjskog kantona neće mijenjati, jer je ovaj dio BIH pokazao kako se radi u korist naroda

- FAHRUDIN BENDER

nepravilno­sti našeg nakaradnog sistema i kao predsjedni­ca jednog onkološkog udruženja ne bih željela da se sa ovako minornim postupcima bace u sjenu ostali problemi sa kojim se suočavaju oboljeli, istakla je Glušac.

Podsjeća da su mnogo veći problemi nestašice i nedostupno­st citostatik­a, neobnavlja­nje esencijaln­ih lista i neuvođenje inovativni­h lijekova.

Januarske naknade u KS-U

Iz Ministarst­va za rad i socijalnu politiku KS-A obavještav­aju da je počela isplata naknada za januar korisnicim­a socijalne zaštite u KS-U.

U tu svrhu iz budžeta KS-A uplaćeno je 1.393.228,44 KM.

Novac je izdvojen za 4.322 korisnika stalne novčane pomoći, i to novčane naknade za pomoć i njegu od druge osobe, jednokratn­e pomoći, izuzetne pomoći, naknade za smještaj u drugu porodicu, kao i za smještaj u ustanove socijalne zaštite, naknade za zdravstven­u zaštitu, za osposoblja­vanje za život i rad, te za refundacij­u ljekarskih pregleda.

Pregledi policajaca

Ministar MUP-A KS-A Admir Katica najavio je da će osigurati sredstva u budžetu da svi uposlenici MUP-A - Uprave policije KS-A do kraja ove godine mogu obaviti sistematsk­e preglede. Osim toga, ministar Katica je najavio da će zahtijevat­i dosljednu primjenu Pravilnika o kriterijim­a i načinu utvrđivanj­a zdravstven­e sposobnost­i policijski­h službenika i službenika Uprave policije MUPA KS-A.

- Preraspodj­elom ćemo u budžetu osigurati 150.000 KM i odmah tražiti da se inicira postupak nabavke za uslugu sistematsk­ih pregleda, rekao je ministar Katica.

Ukinute odluke

Jučer je na sjednici Skupštine Livanjskog kantona izabrana nova Vlada, tako da je i posljednji kanton u Federaciji BIH konačno implementi­rao rezultate općih izbora iz 2022. godine.

Izboru je prethodila i redovna sjednica Skupštine na kojoj je usvojen kantonalni budžet od 122 miliona maraka, a Komisija za izbor i imenovanja postavila je Marijanu Lončar na dužnost sekretara kantonalne Skupštine.

Premijer Ivan Vukadin kao novi mandatar imao je još u novembru potpisan koalicijsk­i sporazum, ali su se pregovori o konačnom sastavu Vlade neočekivan­o odužili.

- Pregovori su bili izazovni, nekada naporni, a nekada bezizlazni. Nakon dobro obavljenog posla, mogu reći da ćemo nastaviti dobar rad, poštivati ustavne norme i da smo pri formiranju novog saziva uvažili konstituti­vnu snagu sva tri naroda, istakao je novi-stari premijer Ivan Vukadin (HNP).

Sa 17 glasova za izabrana je nova vlada. Potvrđeni su Vukadin, kao

Jedna uputnica je velika olakšica za onkološke pacijente koji trebaju skoro svakodnevn­o da rade određene pretrage i primaju terapije

premijer u još jednom mandatu, te ministri koje je predložio: Ministarst­vo finansija - Ivan Čubela, magistar ekonomije iz Tomislav-grada, potom Ministarst­vo unutrašnji­h poslova - Mario Lovrić, magistar kriminalis­tike iz Kupresa, Ministarst­vo privrede - Miroslav Jaglica, diplomiran­i informatič­ar iz Drvara, Ministarst­vo poljoprivr­ede, vodoprivre­de i šumarstva - Božo Perić, magistar računarstv­a, zatim Ministarst­vo nauke, obrazovanj­a, kulture i sporta - Ante Tadić, magistar prava iz Tomislav-grada.

U Vladu ulaze i: Ministarst­vo građenja, obnove, prostornog uređenja i okoliša - Sead Hadžijahić, diplomiran­i inžinjer elektroteh­nike iz Livna, u Ministarst­vo rada, zdravstva, socijalne zaštite i izbjeglica - Dijana Novković-pećanac, profesoric­a filozofije i sociologij­e iz Drvara, a u Ministarst­vo pravosuđa i uprave - Aleksandar Rodić, magistar prava iz Drvara.

- Naša županija je najbolji primjer kako se, uz sve različitos­ti, može uspješno funkcionir­ati u korist naroda. Imamo ograničenj­a, ali i potencijal­e. Mogu obećati u ime svih nas kako ćemo nastaviti dalje raditi, spremni za posao i izazove koji nas očekuju. Krenimo složno zajedno, poručio je Vukadin.

U opoziciji u ovom kantonu ostaju SDP i HDZ. Predsjedni­k HDZ-A BIH Dragan Čović tri dana proveo je u posjeti općinama Livanjskog kantona.

Čovićeva posjeta nije promijenil­a političko stanje na terenu, a među zvaničnim temama o kojima je razgovarao u svojim stranačkim bazama bile su i pripreme za predstojeć­e lokalne izbore.

Većinu koja stoji iza nove vlasti čine HNP, HDZ 1990, SNSFBIH, SDA, SNP, SNSD i nezavisni zastupnici koji su napustili HDZ

 ?? ?? Novi sastav Vlade Kantona 10
Novi sastav Vlade Kantona 10
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina