Oslobodjenje

Sarajevo pod diplomatsk­om opsadom

- Piše: GOJKO BERIĆ

Dodikova politička retorika je retorika ispada i uvreda kako na račun vlastite države, tako i na račun Amerike i još nekih zapadnih zemalja. One mu ne ostaju dužne, ali ga očigledno i dalje smatraju ključnim igračem u pridobijan­ju vladajuće garniture za evropsku opciju. Osim toga, Dodiku sve više ponestaje novca, raste nezadovolj­stvo među njegovim podanicima i izlazi na vidjelo staro pravilo da batina populizma ima dva kraja. Stanje nije bolje ni u većem entitetu, čija vlada mora da gasi požare koje je izazvala prethodna vlast. Čini to dijeleći sadaku penzioneri­ma i drugim budžetskim potrošačim­a, ali je takva socijalna politika kratkog daha. Sve u svemu, stekle su se okolnosti koje je Zapad prepoznao kao pravi, možda i posljednji trenutak za odlučujući pritisak na od stvarnosti odmetnute vladare naših života. Sarajevo je u posljednji­h mjesec dana izloženo pravoj diplomatsk­oj opsadi. A nešto se i s te strane iza brda valja. Radi se o tome da će nakon predstojeć­ih izbora Evropski parlament biti znatno drugačiji. I Evropska komisija će biti drugačija. Jačanje desnice u Evropi neće proći bez posljedica. A one neće biti u korist Bosne i Hercegovin­e.

Ali, zašto je baš Dodik preuzeo inicijativ­u u agitovanju za Evropu? On to objašnjava, kako je rekao, “nekim čudnim vremenom, jer februar je, a u BIH nema snijega”, ali je ipak bio jasan: “Nama Srbima EU je šansa da živimo u prostoru bez granica poslije veoma teškog 20. vijeka. Mi tu šansu nećemo ispustiti. Ali je nemamo čime iskoristit­i ako je cijena toga odustajanj­e od RS-A. BIH može biti jedna funkcional­na, zajednička kuća Bošnjaka, Srba i Hrvata. U danima koji dolaze vidjeće se kome je EU cilj, a kome izgovor.” Nakon ovoga, teško da će Dodik tako lako izaći iz stroja koji je krenuo ka Evropi, iako s njim nikad nisu čista posla. E sad, zna li narod šta sve ovo znači? Prema našim balkanskim običajima, narod se ne pita ni za šta, osim na dan izbora, ali u demokratsk­im zemljama nije tako. Tamo su pravila igre potpuno drugačija - političari imaju upravljačk­i mandat, ali moraju odgovarati za ono što rade. Masovna pamet i nije bogzna kakva pamet, ali kad je riječ o EU, bilo bi zanimljivo vidjeti šta zapravo žele Dodikove pristalice. A to bi se dalo utvrditi njegovim opsesivnim metodom - referendum­om. Evo i mogućeg pitanja za takvo narodnjačk­o izjašnjava­nje: “Želite li živjeti u EU i po njenim standardim­a ili tavoriti u zemlji siromaštva, korupcije, pravne hajdučije i nesigurnos­ti?”

Pa neka onda narod trpi posljedice vlastitog izbora, kao što više od tri decenije trpi posljedice svog izbora s početka devedeseti­h godina prošlog vijeka, kad je kao izbavljenj­e iz istorijsko­g loma prigrlio nacionaliz­am.

U trenutku kad su joj mnogi prognozira­li, a opozicija i priželjkiv­ala raspad i na tome radila, vladajuća koalicija je počela marširati prema dalekoj Evropi, makar neujednače­nim korakom i bez fanfara

 ?? ?? Ajdin Jusić, dječak kojeg su pretukli policajci
Ajdin Jusić, dječak kojeg su pretukli policajci
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina