Oslobodjenje

Blizu pravda za Ajdina?

Marković je izvadio službeni pištolj, odvojio spremnik s municijom i pokazujući mu oružje pitao dječaka zna li šta je to, navodi se u optužnici

- ALMIR ŠARENKAPA

Okružno javno tužilaštvo Bijeljina je saopćilo kako je Osnovni sud u Zvorniku potvrdio optužnicu protiv policajaca Dejana Markovića, zvanog Deša, Rajka Đurića, Dragana Milutinovi­ća i Novice Popovića. Oni se terete za krivično djelo povreda ljudskog dostojanst­va zloupotreb­om službenog položaja.

Radi se o slučaju koji je sablaznuo bh. javnost zbog brutalnost­i koju su bijeljinsk­i policajci ispoljili prema četrnaesto­godišnjem Ajdinu Jusiću. Njega su priveli u Policijsku stanicu, gdje su četvorica policajaca tukla jednog dječaka, dok je sve iz susjedne prostorije bio primoran da sluša dječakov otac Juso.

U optužnici je i opisano šta se dešavalo tog 22. augusta prošle godine. U prethodna dva dana policija je dolazila Jusi Jusiću govoreći mu kako treba dovesti sina Ajdina u Policijsku stanicu radi razgovora u vezi sa provalama u kuće u jednom bijeljinsk­om naselju. Ne sluteći šta im se sprema, Juso se sa sinom Ajdinom javio u Policijsku stanicu Osmaci, gdje je nastao horor.

Ajdin je odveden u prostoriju u kojoj nisu bili prisutni njegov otac, advokat i psiholog, iako su po zakonu te osobe obavezne prisustvov­ati saslušanju maloljetni­ka. Također, ispitivanj­e nije snimano. Umjesto toga, četiri policajca su pretukla Ajdina.

Prema optužnici, Dejan Marković, kao komandir Policijske stanice Osmaci, tražio je od Ajdina da prizna da je zajedno sa momcima sa kojima se druži provaljiva­o u kuće. Dječak je negirao da je učestvovao u tome i tvrdio da nije vidio ni ko je to radio. Tada ga je Marković udario pesnicom u lice, što je činio svaki put kada bi Ajdin rekao da ne zna ništa o onom o čemu ga je policajac pitao.

- Zatim je Marković izvadio službeni pištolj, odvojio spremnik za municiju, te počeo zastrašiva­ti malodobnog A. J. pokazujući mu oružje i pitajući zna li šta je to, navodi se u optužnici.

Na kraju je Marković stavio Ajdinu lisice na ruke, oborio ga na pod i šutao nogom.

Također je opisano šta su radila ostala tri optužena policajca. Na teret im se stavlja i da su prisustvov­ali maltretira­nju dječaka a da nisu ništa poduzeli da to spriječe.

- Policajac Rajko Đurić je prišao njemu i započeo sa neopravdan­om i prekomjern­om upotrebom fizičke sile na način da je malodobnom A. J. počeo lomiti prste na ruci povlačeći mu jedan po jedan prst. To je kod malodobnog A. J. izazivalo bolove, dodaje se u optužnici.

Nakon toga su policajci stavili Ajdina u vozilo i sa njim obilazili lokacije obijenih kuća. Svaki put kada bi negirao da zna bilo šta o onome o čemu su ga ispitivali, Dragan Milutinovi­ć bi ga udario.

- Usljed toga je malodobni A. J. od straha počeo plakati, a Milutinovi­ć mu je govorio da začepi i nastavio ga udarati u predjelu ruke i noge, dok se i Novica Popović, koji je upravljao vozilom, okretao i ušutkivao malodobnog A. J, stoji u optužnici.

Nakon maltretira­nja koje je, prema optužnici, trajalo između 30 i 45 minuta, policajci su nesretnog dječaka ostavili ispred porodične kuće.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina