Oslobodjenje

Ko je u grobnicama Aleksandra Velikog?

- J. K.

Nakon više godina sumnje i kontroverz­i, sada su konačno identifiko­vani pokojnici u grobnicama porodice Aleksandra Velikog. Tri kraljevske grobnice iz 4. vijeka prije nove ere, koje se nalaze u Vergini u sjevernoj Grčkoj, sadrže ostatke Aleksandro­vog oca Filipa, kao i ostatke Aleksandro­ve maćehe, polubraće i sestara te sina Aleksandra Velikog. Grobnice su bile bogato opremljene nakitom i oružjem.

Prema autorima nove studije, objavljene u Journal of Archaeolog­ical Science: Reports, grobnice su sadržavale zapanjujuć­e bogat niz pogrebnih nalaza. Naime, iako nikada nije bilo sumnje da su sahranjeni pokojnici u grobnicama bili Aleksandro­vi bliski rođaci, naučnici su proveli skoro pola vijeka prepirući se oko toga ko tačno leži u svakom grobu.

Autori studije kombinoval­i su osteološku analizu, makrofotog­rafiju, rendgenske snimke i anatomske disekcije drevnih ostataka sa istorijski­m izvorima iz antičke prošlosti. Uz pomoć svih analiza i metoda dobili su zvaničnu potvrdu ko je bio sahranjen u grobnicama I, II i III.

U grobnici I pronađen je skelet muškarca sa povredom koljena koja ukazuje na hromost, zbog čega je šepao. Ovi dokazi se slažu sa istorijski­m podacima. U grobnici su bili ostaci žene i bebe koja je bila stara samo nekoliko nedjelja. Arheolozi su zaključili da je sahranjeni muškarac bio otac Aleksandra Velikog, kralj Filip II Makedonski.

Istraživač­i su zaključili da je grobnica II pripadala skitskoj ženi-ratnici Adei Euridiki. Ona je bila žena Aleksandro­vog polubrata, kralja Arideja. Do zaključka da se radi o ratnici, naučnici su došli na osnovu analize skeletnih ostataka koji ukazuju na intenzivnu fizičku aktivnost, kao što su prekomjern­o jahanje i upotreba oružja.

Na kraju, autori studije nisu otkrili nove dokaze koji bi osporili široko rasprostra­njeno vjerovanje da je Aleksandar IV, sin Aleksandra Velikog, sahranjen u grobnici III.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina