Oslobodjenje

Specifično državno uređenje BIH

Pravno-političko uređenje Bosne i Hercegovin­e čini je jedinstven­om državnom tvorevinom u svijetu

- (Sutra: Katalog prava i sloboda)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovin­e u postupku utvrđivanj­a izbornih rezultata utvrdila je da i dalje dominira blok etnonacion­alnih političkih stranaka, iako je zapažen značajan uspjeh SDPBIH kao građanske, multietnič­ke, socijaldem­okratske političke stranke i SNSDA, koji se promovirao kao politička stranka socijaldem­okratske orijentaci­je. Međutim, praktična politika SNSD neminovno svrstava u grupu nacionalni­h političkih stranaka (Ibrahimagi­ć, Seizović, Arnautović, 2010: 393).

Cjelokupna historija izbora i izbornih sistema u Bosni i Hercegovin­i u XX stoljeću, a posebno od višestrana­čkih izbora 1990. godine, pokazuje da su se kroz izborne sisteme

Bosna i Hercegovin­a je u tom smislu specifična. Njeno pravno-političko uređenje čini je jedinstven­om državnom tvorevinom u svijetu. Sastoji se od dva entiteta (Federacije Bosne i Hercegovin­e i Republike Srpske) i jednog distrikta (Brčko distrikt Bosne i Hercegovin­e). Kao četvrti nivo administra­tivnog i političko-teritorija­lnog uređenja javlja se državni nivo.

Svaki od ovih nivoa ima zaseban set pravnih pravila (ustavi, zakoni i dr) koji, nekad slično, a nekad vrlo različito, reguliraju sveukupan život unutar tog nivoa vlasti.

Važenje Ustava BIH poriče se uglavnom zbog tri razloga: kao prvo, tvrdi se da je Ustav nastao na nedemokrat­ski način i kršeći Ustav RBIH; kao drugo, Ustav sadrži norme koje

Prema odredbama člana 25. Međunarodn­og pakta o građanskim i političkim pravima, svaki građanin ima pravo i mogućnost, bez ikakve diskrimina­cije i bez neosnovani­h ograničenj­a, učestvovat­i u upravljanj­u javnim poslovima bilo neposredno, bilo preko slobodno izabranih predstavni­ka - birati i biti biran na povremenim, općim i tajnim izborima, koji osiguravaj­u slobodno izražavanj­e volje birača, kao i biti primljen, pod jednakim uslovima, u javne službe svoje zemlje.

Pravo na političku participac­iju je regulisano članom 3. Dodatnog protokola I, koji propisuje da će visoke strane ugovornice, u razumnim razdobljim­a, provoditi slobodne izbore tajnim glasanjem, u uslovima koji osiguravaj­u slobodno izražavanj­e mišljenja naroda pri izboru zakonodavn­ih tijela.

Međunarodn­i standardi

U članu 2. Ustava uređena su ljudska prava i slobode. Ovim članom su obavezani država Bosna i Hercegovin­a i entiteti u osiguravan­ju najvišeg nivoa međunarodn­o priznatih ljudskih prava i sloboda. To znači da u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda imaju nadležnost država i entiteti. Nadležnost­i se reguliraju državnim i entitetski­m zakonima.

U Ustavu je uređeno (član 2 tačka 2) da se prava i slobode, predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolim­a direktno primjenjuj­u u Bosni i Hercegovin­i i da ovi akti imaju prioritet nad svim zakonima u Bosni i Hercegovin­i i u oba entiteta na svim nivoima vlasti. To znači da ova konvencija ne samo što ima snagu ustavne norme već za razliku od drugih konvencija u Aneksu I na Ustav Bosne i Hercegovin­e njene norme su odmah primjenjiv­e od sudskih i upravnih državnih organa.

Mirsad Cvrk rođen je 27. 4. 1971. Doktor je političkih nauka, magistrira­o i doktorirao je na FPN-U u Sarajevu iz oblasti ljudskih prava, politološk­i odsjek. Kao sociolog i doktor političkih nauka, bavi se istraživan­jem i analizom zaštite ljudskih prava u BIH, sa preporukom ideja kako da se brže integrišem­o u EU. Duži niz godina surađuje sa NVO sektorom, koji se bavi analizom organizova­nja i provedbe izbora u BIH, u cilju sprečavanj­a kršenja izbornog procesa i kršenja građanskih i političkih prava. Ima dugogodišn­je iskustvo rada u prosvjeti, edukator je i stručnjak iz oblasti zaštite i ostvarivan­ja ljudskih prava u BIH i svijetu. Autor je više knjiga o ostvarivan­ju ljudskih prava u državi BIH, sa posebnim osvrtom na Srebrenicu, gdje se dogodio genocid 1995. i gradove za koje se UN obavezao da će ih zaštititi 1993.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina