Oslobodjenje

Državno zemljište z

Dok se rješenja traže, državnu imovinu otima ko stigne, pravobrani­oci BIH na to šute, pa je pitanje šta će od imovine do donošenja zakona i ostati

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Kompanija Drvo-export iz Teslića u vlasništvu odbornika SNSD-A Srđana Klječanina kupila je direktnom pogodbom više od 56 dunuma zemljišta na Jahorini za 41 milion maraka.

Zbog ovoga je Ured visokog predstavni­ka u BIH podsjetio na Zakon o zabrani raspolagan­ja državnom imovinom, iz kojeg su kazali da se njime izričito zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolagan­ja sredstvima državne imovine, a svaki akt o raspolagan­ju tom imovinom za koji se utvrdi da je u suprotnost­i sa ovim zakonom, ništavan je.

Prodaja iz očaja

Ured visokog predstavni­ka je u više navrata upozoravao potencijal­ne investitor­e i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolagan­ja na moguće negativne pravne posljedice.

Pravobrani­laštvo BIH istražuje prodaju državnog zemljišta na Jahorini, a do objavljiva­nja ovog teksta nismo dobili odgovor o tome šta su u ovoj institucij­i do sada uradili.

No, to pretjerano ne zanima kupca koji je za Klix na konstataci­ju da se ne radi o zemljištu RS-A, već države BIH i da je na snazi zabrana raspolagan­ja, kazao: “Kako može Vlada RS-A prodati nešto ako je pod zabranom raspolagan­ja? Je li to zemljište RS-A? Kako prodaje RS ako je zemljište BIH? Hiljade parcela je prodato, nije samo jedna. Nama ako

Na šumskom prostoru koji je Vlada RS-A prenamijen­ila u građevinsk­o zemljište, planirana je gradnja šest aparthotel­a i jednog hotela, ukupne površine 29.000 kvadrata

je neko nešto prodao, iza toga stoji garancija. Šta god smo tražili od papira, dostave nam. 1/1 imovina na njima (RS, op. a)”.

Čim je Vlada Republike Srpske krenula u rasprodaju državnog zemljišta na Jahorini, uslijedile su reakcije da se to radi kako bi se popunili minusi u budžetu.

- Rade to iz očaja, iz potpunog beznađa, ne može se kasa napuniti kad curi na sve strane. Šta rade ljudi s Pala i Romanije, jesu li zato ginuli heroji, da bi dezerteri i najkorumpi­raniji došli, sjekli i prodavali njihovu imovinu? To je akt veleizdaje i apelujem na ljude sa Pala da se organizuje­mo, da se suprotstav­imo nasilju i uzurpaciji mafije. Nećemo dati šumu da se prodaje, jer to nije prćija Radovana Viškovića i Eleka i ostalih, izjavio je Nebojša Vukanović, lider Za pravdu i red.

Na poruke da državna imovina pripada državi uslijede ultimatumi iz Banje Luke, a nakon toga evo i krčmljenje zemlje po Jahorini. Radna

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Sjednica je zakazana danas u 10.30 sati
/ SENAD GUBELIĆ Sjednica je zakazana danas u 10.30 sati
 ?? ?? Muhamed Cero: Tajming s Jahorinom je interesant­an
Muhamed Cero: Tajming s Jahorinom je interesant­an

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina